Agenda

Sumant i empoderant els Cercles de Podem

21/10/2014

Diego Mendoza

AC

Vivim un moment crucial en la definició de la iniciativa política ciutadana Podem, des del dilluns 20 d’octubre fins al diumenge 26 es votaran per internet els documents de la seva assemblea constituent anomenada Assemblea Ciutadana “Sí se Puede”.

La trobada presencial que ha tingut lloc el cap de setmana del 18 i 19 d’octubre ha estat un nou exemple de la il·lusió que segueix despertant la proposta i del creixement qualitatiu de moltíssimes persones implicades activament en els cercles. Companyes i companys que han treballat dur i debatut en profunditat durant els últims mesos per defensar les seves pròpies idees i propostes. Poder escoltar militants de base intervenint i empoderant-se ha estat fabulós, igual que la possibilitat de conèixer a molta gent d’altres cercles i aprendre de la seva experiència. De fet, els debats fora del palau de Vista Alegre, on s’ha celebrat la trobada, han estat més vius i interessants que les encotillades presentacions a l’interior i les respostes a les preguntes fetes per Internet.

Debats

En els debats per a l’elaboració dels documents s’han superat algunes divisions artificials, per exemple entre la votació per internet i la participació presencial en les assemblees dels cercles. Així, la majoria de textos combinaven ambdues eines. A més, malgrat que ha tingut certa transcendència mediàtica, la doble militància s’ha demostrat que no és un problema per a una majoria de participants dels cercles. El procés que ha conduït fins a aquesta votació d’esborranys no ha estat exempt de debat. Hauria estat molt positiva la generació de mecanismes que haurien permès reconèixer consensos i centrar-se en aquells punts on realment hi ha debat. Aquest model de recerca d’acords, i no d’enfrontaments com el plantejat per l’equip tècnic, hagués comportat el debat i la votació per separat dels diferents punts conflictius on no és possible l’acord, i no a la votació de documents com blocs tancats. Plantejar el procés així hauria facilitat la suma i la col·laboració entre de diferents sensibilitats, en comptes del seu enfrontament en blocs. Hauria permès un procés més centrat en el debat entre idees i conceptes i no entre persones o blocs identificats amb persones.

Propostes

Molts textos presenten visions semblants sobre la majoria de qüestions. Però entre els diferents documents s’han posat sobre la taula debats de fons principalment sobre com articular els mecanismes de presa de decisió i el paper dels cercles en això. Les persones que creiem en la consigna “tot el poder per als cercles”, hem de donar suport al text “Sumando Podemos” com a document organitzatiu. S’hi proposa, entre altres coses, l’articulació d’òrgans representatius a diversos nivells (territorial, temàtic, etc.) electes pels cercles que facilitin la presa de decisions de baix a dalt, el foment d’un lideratge més plural en base a un sistema de portaveus de 3 persones en comptes d’una, una major limitació de mandats, la major facilitat revocatòria de càrrecs, la potenciació de l’Assemblea Ciutadana com a màxim òrgan decisori, i es rebaixa l’existència de càrrecs al mínim donant prioritat a les bases de Podem. Aquest model pretén dotar de veritable pes als cercles, els veritables fonaments de Podem, impulsant la construcció de poder popular. A més, l’esborrany “Sumando Podemos” aposta perquè, dins les normes de Podem, els cercles tinguin autonomia per decidir, per exemple, si es presenten o no a les eleccions municipals.

El document de compromís ètic “Participación, Transparencia, Democracia” i el polític “Construyendo Pueblo” caminen en el mateix sentit d’aportar garanties democràtiques, per una banda, i una comprensió rupturista del projecte per una altra, aspectes molt lligats a la radicalitat democràtica que es pretén construir des dels cercles i dins els mateixos.

La defensa de la democràcia des de baix ha estat un punt comú de gairebé totes les intervencions durant l’Assemblea, un aspecte irrenunciable de Podem. Les propostes i persones (Teresa Rodríguez i Pablo Echenique) més representatives d’aquesta idea van ser fortament aclamades durant l’esdeveniment, demostrant el fort suport a lideratges alternatius al de l’equip de Pablo Iglesias.
D’altra banda, el fenomen de ‘club de fans’ (fotos, autògrafs de l’ídol, etc.) que alguna gent rendeix a la figura de Pablo Iglesias va en augment i segueix accentuant en excés la figura d’un sol company. No obstant això, des de l’entorn de Pablo Iglesias, i des d’ell mateix, s’alimenta aquest procés, en comptes de frenar-se. En aquest sentit, mentre volem figures carismàtiques capaces de comunicar les idees clarament, cal repartir el lideratge i el format de la trobada no ha ajudat.
Per guanyar necessitem unes bases plurals i amb capacitat real de canviar les coses, per això és moment de votar en conseqüència i, en el futur, seguir treballant en els cercles per l’empoderament ciutadà i la democràcia des de baix.

Les resolucions presentades han estat un clar exemple de l’origen de la força d’aquesta iniciativa: les lluites socials. Tot i això, no se’ls ha donat a l’Assemblea Ciutadana a aquestes lluites la visibilitat i centralitat que haurien d’haver tingut. El cap de setmana de la trobada presencial hi va haver a Madrid, per exemple, una manifestació contra la privatització de RENFE i AENA i una altra manifestació de la Marea Blanca. Ni una sola referència a aquestes lluites a l’Assemblea Ciutadana, on haurien d’haver estat convidades. Només empoderant els cercles i la societat treballadora podrem guanyar, no només unes eleccions, sinó un veritable canvi social alçat sobre els fonaments de la lluita i l’autoorganització.

Diego Mendoza Irigoyen és activista d’En lluita i Podem a Línea de la Concepción (Cadis)

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×