Agenda

Tombar la LOMCE fent la ruptura als carrers

15/01/2016

Marina Pérez

Barcelona   . L'IDESCAT acredita que la ILP per un nou sistema educatiu ha lliurat més de 50.000 signatures i es debatrà al Parlament. Avui ho presenten.   1878#Josep Losada

Les diferents lleis educatives que hem tingut a partir de 1985 (LODE, LOGSE, LOCE, LOE) s’han donat en un context històric europeu de globalització i d’aplicació de polítiques cada cop més neoliberals, destruint progressivament les mesures intervencionistes que garantien certs drets laborals i socials conquerits.

Llei educativa de mercat

Així hem arribat a la LOMCE: una escopinada del sistema capitalista. De tall descaradament neoliberal i inspirada en la LEC, (llei d’educació de Catalunya), qui a la seva vegada es va inspirar en models com els d’Anglaterra o USA. Una llei desplegada per poder complir amb els dictats de la Troika, de la OCDE; una llei que permeti adequar el sistema educatiu a les lleis del mercat (liberalitzar els serveis públics, privatitzar-los per reduir la despesa de l’estat).

Com en un camí sense retorn, la LOMCE ens aboca a un progressiu desmantellament del sistema educatiu públic. Ho hem dit per activa i per passiva. I sabem que qui manté el lideratge en el discurs oficial i en els mitjans d’informació formals té gran part de la guerra discursiva guanyada. Així ha succeït amb les nostres lleis; s’han vengut com lleis modernes fetes per a millorar el sistema, quan en realitat és una MEN-TI-DA (amb majúscules). Tant la LEC com la LOMCE només aporten beneficis a qui vol convertir l’educació pública en un negoci i que acabi essent un bé de consum apte per qui s’ho pugui permetre.

Però la claror es pot filtrar fins i tot per les escletxes dels edificis més ferms. Dos escenaris ens ho podrien fer pensar. Fa uns dies el PSOE va fer pública la intenció de derogar la LOMCE, PODEMOS també ha fet explícit el seu posicionament en contra de la llei, de la mateixa manera que IU. Aquesta formació ha anat més enllà i ha plantejat un sistema educatiu universal i gratuït per a tothom i la progressiva eliminació dels concerts educatius, una mesura que no es posava sobre la taula des de la transició i que afectaria greument els interessos de l’església i les grans patronals lligades a ella.

Desobeir la LOMCE

I per altra banda a Catalunya, després de la disputada investidura de l’actual president, la majoria parlamentària és favorable a iniciar un procés de desconnexió i de ruptura amb les estructures de l’estat espanyol; en la declaració d’inici del procés d’independència deixaven clara la voluntat de desobeir les lleis fonamentals com seria la LOMCE.

Està clar que a Catalunya no podem parlar de derogar la LOMCE si no parlem de derogar la LEC, ja que van de la mà, i per això hi ha un conjunt de forces polítiques i socials com l’Assemblea Groga, la USTEC-STEs (IAC), SEPC, la CUP o AECornellà, EUiA, i 180 col·lectius i organitzacions més, que han redactat i impulsat la primera ILP per un nou sistema educatiu des de la base, per al poble i des del poble. Tots aquests sectors estan en contra de l’actual LEC, però també de la LOMCE.

Per tant, en funció d’aquest context, seria important que es tornés a fer pressió des de baix, des del carrer, des de les assemblees, les associacions, les AMPAs i els sindicats, per decantar l’escenari polític cap a la derogació d’aquestes lleis sibil·lines.

A Catalunya, pressionant per la desobediència i per defensar una nova llei d’educació de la República Catalana, universal i gratuïta (que posi en qüestió els concerts educatius i la gestió antidemocràtica dels centres). I a la resta de l’estat, unificant les forces (#LaLomceNoEduca) i sortint juntes a dir ben alt que ara és el moment de tombar la LOMCE. Cal aprofitar les escletxes de dos sistemes polítics que trontollen, que es poden o no esmicolar o refer, però que si no hi ha pressió segur que no es mouran i que per tant tothom ha d’empènyer des del seu lloc, amb la força de la que disposi, sabent-se en possessió d’un espai propi de responsabilitat política i social per al canvi.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×