Agenda

Tot pot canviar un dia d’any nou…

02/01/2014

Mark Bergfeld

Zapatista-woman-image

El títol d’aquest petit escrit ve de la cançó “War Within a Breath” (Guerra en un sospir) de Rage Against the Machine. És una referència directa a la revolta zapatista a Chiapas (Mèxic) l’1 de gener de 1994, que va coincidir amb el NAFTA (North American Free Trade Agreement), l’acord de lliure mercat entre Mèxic i EUA.

Vint anys després, la lluita dels i les indígenes a Chiapas continua. De fet, el desembre de 2012, la localitat va acollir una manifestació silenciosa de més de 40.000 persones. A les seves comunitats locals, s’hi han tirat endavant lleis que prohibeixen els matrimonis forçats, així com qualsevol forma de discriminació sexual. Tenint en compte que es tracta d’un context en què les guerres de drogues són habituals, han aconseguit mantenir les seves comunitats allunyades de la violència i la drogadicció. A l’agost de 2013, el moviment zapatista va crear La Escuelita, que va ser un punt d’atracció per més de 1.500 activistes i acadèmics de Mèxic i de més lluny.

A nivell internacional, el moviment zapatista ha marcat un abans i un després en la política radical. El moviment alter-mundialista, per exemple, va reprendre les pràctiques i idees de democràcia radical utilitzades per l’Exèrcit Zapatista d’Alliberació Nacional (EZLN) en el seu intent agosarat de confrontar l’imperialisme estatunidenc. Els seus “encuentros” van posar en contacte milers d’activistes europeus i europees amb els pobles de l’anomenat Sud Global. A la vegada, aquestes activistes van portar a terme, a la seva manera, una forma d’“encuentros”, com ara en la lluita contra el canvi climàtic i, més recentment, les acampades del moviment Occupy. Tot i que els moviments socials actuals no prenen les lluites zapatistes com a referent de manera explícita, sempre estaran en deute amb aquest grup de maies que ja el 1994 va utilitzar internet per escampar el seu missatge anti-neoliberal, va plantar cara al neoliberalisme i a l’imperialisme estatunidenc quan “s’acabava” la Història, i va preparar els fonaments per renovar el tipus de solidaritat transnacional que necessitaven la classe treballadora i els moviments populars.

El subcomandant Marcos de l’EZLN escrivia: “Marcos és totes les minories explotades, marginades i oprimides resistint i dient: “Prou!”. Ell és cada minoria que comenca a tenir veu i cada majoria que ha d’aprendre a callar i escoltar. És cada grup menyspreat que intenta trobar el seu altaveu. Tot allò que incomoda el poder i les consciències d’aquells que estan al poder”.

Mentre que Marcos parla de “minoria” o “minories”, els moviments globals subsegüents van desenvolupar discursos més populars i majoritaris. Això suposa un canvi significatiu en el rol que prenen els actors del moviment dins el projecte anti-neoliberal. La Marea Rosa a Amèrica Llatina, per exemple, es referia a si mateixa com a “el poble”. Més recentment, els moviments Occupy declaraven: “Som el 99%”. Això posa sobre la taula un dilema: o humanitat, o neoliberalisme. I és important tenir en compte el que representa aquest salt conceptual per a les ments de les persones, ja que és l’expressió profunda d’un zeitgeist o canvi de paradigma. I això queda plasmat amb moviments estudiantils com els de Xile o el Quebec, que de seguida van adoptar un caràcter popular.

Les persones que avui lluitem contra el neoliberalisme i aquest estat permanent d’austeritat podem alegrar-nos del fet que el rebuig al neoliberalisme cada dia esta més estès arreu del món. Tanmateix, desafortunadament, aquest canvi de discurs no ha suposat la fi del neoliberalisme. I justament el que la lluita dels i les zapatistes ens ensenya és que necessitarem (noves) formes de poder popular i una constel·lació de forces socials capaces de substituir el poder. Sí, tot pot canviar un dia d’Any Nou. La qüestió és qui serà l’agent d’aquest canvi.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×