Agenda

Trencant el règim des dels municipis

30/07/2014

Diego Mendoza

Acte de presentació de Guanyem Barcelona./Foto: Guanyembarcelona.cat

Acte de presentació de Guanyem Barcelona./Foto: Guanyembarcelona.cat

Davant la forta crisi de règim i amb les eleccions municipals a la cantonada, l’impuls de candidatures municipals rupturistes és una gran oportunitat per a les persones que volen canviar el món. Però què entenem per municipalisme de ruptura?

La traducció d’aquesta idea no es tan senzilla com podria semblar. Ser rupturista al meu entendre suposa la capacitat d’aconseguir no ser assimilat pel sistema dins un procés social mes ampli que intenta aconseguir la seva superació. No podem pressuposar que ho aconseguirem en aquest intent, però el fet de poder-nos mantenir fidels a aquest fi ens acabaria emmarcant en un espai enfrontat al règim i no en la seva regeneració.

Per tota candidatura que preveu un fort recolzament electoral, avui dia és imprescindible un programa de ruptura si no vol ser assimilada pel sistema. Un programa no només participatiu i ciutadà, sinó amb demandes que no puguin ser absorbides per les dinàmiques de la política institucional. Tot i allunyar alguns vots, es necessari mantenir un compromís ferm amb els moviments i els sectors més conscienciats garantint no renunciar a les demandes socials claus sota cap concepte.

El municipalisme alternatiu i els moviments

La política (influir en com es prenen les decisions sobre la societat) es a tot arreu i va molt més enllà de la institució. A l’Estat espanyol els moviments socials juguen un paper importantíssim com agents polítics.

Les candidatures ciutadanes que avui estan triomfant no venen del no res, durant els últims anys hi ha hagut una gran acumulació de forces en base a les lluites socials i laborals. Han estat les persones que han fet el pas del “no ens representen” (moviment del 15M) al “sí que es pot” (la PAH, les marees per l’educació o la sanitat públiques, etc.) per acabar en la construcció d’alternatives polítiques ( CUP, Podem, Guanyem Barcelona, etc.). Les noves candidatures estan recollint el que la lluita social ha sembrat.

El municipalisme permet la confluència per la base de moltes persones compromeses que venen o es troben des dels moviments socials fins als partits tradicionals d’esquerres. A nivell local, les barreres existents entre sigles es minimitzen i la voluntat de teixir un projecte transformador permet la unitat efectiva i real de les persones implicades.

Suposa això que els projectes electorals treuen força a les lluites? Depèn. Si un projecte institucional vol absorbir els espais autoorganitzats per posar en el centre el treball institucional, llavors sí. Però si una candidatura posa al centre les lluites socials, donant a aquestes el protagonisme alhora de lluitar per aconseguir demandes o millores està contribuint molt a donar visibilitat a la força que te l’autoorganització popular i la lluita.

No tots els moviments són iguals i cal entendre les seves contradiccions, fortaleses i debilitats. La creació d’un projecte polític municipal hauria de ser capaç d’evitar ser un tap per les demandes més avançades i trencadores dels moviments. Alhora hauria de poder ser capaç de no assumir els seus enfocaments o dinàmiques més conservadores.

¿Com donem força als moviments des de el municipalisme?

Per posar les candidatures al servei dels moviments cal una campanya i programa amb un missatge explícit de la necessitat de lluitar fora de la institució. Per exemple, es pot donar veu o incloure en les llistes a les persones implicades en lluites reals. En campanya i dins la institució es necessari ser altaveu de les manifestacions, activitats, accions i demandes per les que estan lluitant els col·lectius.

Una victòria electoral d’un projecte municipalista compromès amb les lluites pot inundar d’ànims els moviments socials. Si es manté aquest mateix compromís i es connecten les demandes i persones implicades en aquestes lluites es forma una xarxa sòlida de moviments socials que retro alimenta tot el teixit associatiu.

Queda molt camí per recórrer i cal traduir els vots en força real als carres, centres d’estudi o de treball sí volem canviar-ho tot. Necessitem continuar lluitant i sembrant empoderament en la societat per enfortir les alternatives polítiques i profunditzant en la solidesa de les seves propostes. Cal que contribuïm a que la gent cregui en les seves pròpies forces i no en delegar la seva lluita.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×