Agenda

Un retrocés per a les dones i per a tota la societat

20/12/2013

Adelina Cabrera

Avortament | Gallardón pretén tornar a negar el dret al propi cos de totes les dones

avortament_web

Avancem la publicació d’aquest article que pertany a l’edició de gener del diari en lluita

L’any 2010, el govern de Zapatero va aprovar la Llei sobre avortament i autodeterminació de la dona més esperançadora de la història de l’Estat espanyol des de la Segona República. Encara està vigent. Amb ella es feien complir els manaments, en aparença benintencionats, però sempre ignorats, de multitud de resolucions, conferències i convencions de les Nacions Unides, la UE o el Consell d’Europa. Malgrat no resoldre les demandes històriques del moviment feminista, va ser una mostra de com la lluita de moltes dones va fer actuar el govern del PSOE.

El preàmbul de la Llei de 2010 afirma la voluntat de bastir un sistema jurídic que respecte el dret a la integritat física i al lliure desenvolupament de la personalitat de les dones i al mateix temps protegeixa la vida prenatal segons els criteris científics de viabilitat del fetus. O siga, el punt de partida és el dret de la dona a decidir sobre el seu embaràs.

Amb la llei actual qualsevol dona que volguera avortar podria fer-ho sense restriccions si estiguera en les 14 primeres setmanes del seu embaràs. Només es posen dos requisits encaminats, diu la llei, a assegurar una decisió responsable de la dona: que haja rebut informació sobre drets i mesures d’ajuda a la maternitat i que confirme la seua decisió passats tres dies des que va rebre eixa informació. Si l’estat de l’embaràs arriba fins a la setmana 22, la dona també podria avortar en el cas que hi haja risc greu per a la seua salut o greus anomalies en el fetus. Per últim, seria legal avortar amb independència de la fase de la gestació quan es detecten anomalies fetals incompatibles amb la vida i així ho acredite un informe d’un comitè clínic.

La regulació es completava amb la pena de presó de sis mesos a un any per a les dones que avorten fora d’algun d’aquests casos. Aquesta previsió és l’excepció més greu de la normativa actual al dret a l’autodeterminació de les dones. Les penes per a qui practica l’avortament il·legal són més greus: arriben fins als huit anys.

Ultraconservador

Gallardón ha anunciat una reforma de caire ultraconservador, com no podia ser d’una altra manera. Tot i que la redacció de l’avantprojecte de llei es va anar ajornant, finalment s’ha presentat abans d’acabar l’any. En la seva compareixença Gallardón ha deixat clar com canviarà la situació de les dones. I és que el punt de partida tornarà a ser la criminalització de l’avortament. La llei de 2010 que, amb restriccions, establia com a pressupòsit el dret de les dones a decidir sobre el seu embaràs desapareixerà i no es substituïda per una declaració semblant. L’avortament només estarà al Codi penal.

El ministre de Justícia proposa recular a una situació legal pitjor que la d’abans de 2010, quan només era legal avortar en tres casos: si anava a produir-se un greu perjudici psíquic o físic per a la dona, si l’embaràs era fruit d’una violació o si el fetus patia greus anomalies i es detectaven durant les 22 primeres setmanes de gestació.

Gallardón ha afirmat reiteradament que vol modificar el supòsit de malformació del fetus. Pretén prohibir la interrupció en els casos que es detecten “discapacitats”, segons ha dit. Així passa el problema al bàndol mèdic: hauran de definir bé què és discapacitat. També afegirà l’expressió “perill cert” al supòsit de greu perill per a la salut física o psicològica de la mare. Amb això vol fer callar les veus que acusaven eixa previsió de ser un “colador d’avortaments”.

S’hi pot trobar un aspecte positiu. Segons diu el ministre no hi haurà pena de presó per a les dones que avorten. Si ocorre, cal celebrar-ho. Ara bé, la justificació no és que les dones son capaces de prendre les seues decisions sobre les seues pròpies vides i cossos. La justificació és d’allò més paternalista, molt en la línia ideològica del Govern: “La dona no és culpable de l’avortament, sinó víctima”.

Per descomptat, hi haurà casos en què així siga. Però el que Gallardón va a fer no causarà més que un retrocés en els drets de les dones i, amb ells, dels de tota la societat.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×