Agenda

Un segle de vagues de masses (I): Rússia 1905

30/10/2012

Per David Karvala. Sota l’imperi tsarista, Rússia era poc desenvolupada i molt repressiva. Però al 1905 el país va viure unes vagues de masses sense precedents, que inspirarien a Rosa Luxemburg a escriure la seva obra. El 3 de gener, a l’enorme fàbrica de Putilov, un sindicat —que la pròpia policia havia creat “per apartar als treballadors dels rojos”— va convocar una vaga per temes locals. Quatre dies més tard, tot Sant Petersburg estava en Vaga General.Una manifestació de vaguistes—metrallada pel règim, causant més de mil morts— va ser el detonant de la revolució de 1905 que es va estendre per tot el país.

Aquesta onada de lluites va decaure, però el 19 de setembre de 1905, els tipògrafs d’una impremta moscovita es van declarar en vaga. Cobraven per lletres, i van exigir que se’ls pagués també els signes de puntuació! Altra vegada, la vaga es va estendre. El 13 d’octubre, el Soviet de Sant Petersburg —format per delegats dels diferents grups en lluita— es va reunir per primera vegada i va declarar una vaga general política, demanant drets democràtics. La revolució de 1905 va acabar en derrota —la victòria arribaria, breument, al 1917— però va demostrar com d’una vaga per cobrar els punts i comes podia sorgir la democràcia obrera directa des de baix, el soviet.

David Karvala és militant d’En lluita, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i autor del llibre Rusia 1917: La revolución rusa y su significado hoy, Edicions La Tempestat, que pots comprar aquí.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×