Agenda

Un segle de vagues de masses (II): França 1934

05/11/2012

Per David Karvala. El 6 de febrer de 1934, els feixistes francesos van realitzar un assalt al poder. En resposta, la central sindical socialista, la CGT, va convocar una vaga general per al 12 de febrer; després de vacil·lar durant uns dies, es va sumar el sindicat minoritari, liderat pel Partit Comunista Francès (PCF). Durant anys, el sectarisme —imposat al PCF per Stalin— havia impedit qualsevol acció unitària. Aquell dia, els treballadors socialistes i comunistes es van unir en el carrer, sota el crit d’ “Unitat, unitat!”

La vaga de 1934 va ser seguida al 1936 per una onada de vagues de masses i ocupacions de fàbriques. Tristament, el PCF va aconseguir ofegar l’esperit de lluita. Es va lligar electoralment a la petita burgesia i va adoptar el lema “hem de saber com acabar una vaga”. Els seguidors de Trotski, que va denunciar aquesta política, eren massa pocs com per a influir en la situació. Al 1936, es va triar un nou parlament amb una majoria del Front Popular; quatre anys més tard, aquest mateix parlament cediria el poder als feixistes.
Però no hem d’oblidar que va ser una Vaga General la que els havia frenat al 1934. França ens va donar altre exemple de la relació entre la lluita política i econòmica al maig de 1968, quan una sèrie de lluites estudiantils van inspirar la Vaga General més gran vista fins a aquest moment. El maig francès, amb vagues i ocupacions, va ser, de nou, traït pel reformisme del PCF, que va acceptar desconvocar la lluita a canvi de la convocatòria d’eleccions… les quals va perdre.

David Karvala és militant d’En lluita, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i autor del llibre Rusia 1917: La revolución rusa y su significado hoy, Edicions La Tempestat, que pots comprar aquí.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×