Agenda

Un segle de vagues de masses (III): Polònia 1980

07/11/2012

Per David Karvala. A la fi dels anys 70, davant els greus problemes econòmics del país, la classe dirigent de Polònia va intentar fer que els treballadors paguessin els plats trencats: van pujar els preus. Va esclatar una onada de vagues que a l’agost de 1980 van donar lloc a Solidarnosc. Aquest es trobava entre un combatiu sindicat i una xarxa de consells obrers. Va arribar a contar amb deu milions de treballadors, i va obrir les possibilitats d’instaurar un Estat obrer de debò a Polònia.

El problema va ser que els líders de Solidarnosc van insistir que aquest es limités a ser un sindicat i en cap cas es plantegés la presa del poder. La cúpula eclesiàstica mantenia la mateixa opinió. Tristament, l’esquerra occidental, que podia haver-los donat una altra visió, en la seva majoria no va donar suport als treballadors, sinó a l’Estat polonès. Solidarnosc va ser reprimit mitjançant un cop militar el 1981, però el seu model de democràcia directa, i el seu desafiament a un règim estalinista, va ser una inspiració per a un moviment en un lloc inesperat… Sud-àfrica.

David Karvala és militant d’En lluita, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i autor del llibre Rusia 1917: La revolución rusa y su significado hoy, Edicions La Tempestat, que pots comprar aquí.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×