Agenda

Un segle de vagues de masses (IV): Sud-àfrica els 80 i avui

28/03/2012

Per David Karvala. En la llarga lluita contra l’apartheid, es reconeix amb raó el paper del Congrés Nacional Africà (CNA), però aquest no va ser l’únic protagonista. Als anys 70 va sorgir, dintre de la massiva classe treballadora negra sud-africana, un nou moviment sindical. Els sindicalistes més combatius, els “obreristes”, es van inspirar en Solidarnosc i en la idea del socialisme autogestionat, davant el model estalinista associat amb el CNA. També van denunciar que amb el CNA els interessos de la classe treballadora quedarien subordinats als de la petita burgesia. En això, tenien tota la raó. Però el seu “obrerisme” també va suposar actuar només a nivell sindical i no crear una alternativa política al CNA. En la lluita contra l’apartheid, van sorgir desafiaments polítics davant els quals la lluita sindical va ser necessària, però no suficient. Els dirigents sindicals “obreristes” van acabar cedint, en l’àmbit polític, a l’hegemonia de CNA.

El resultat es va veure amb la caiguda de l’apartheid als 90. Les vagues i l’organització sindical de la classe treballadora negra van jugar un paper essencial, però els fruits de la victòria se’ls varen endur els dirigents del CNA…incloent a alguns antics líders sindicals. Un cas emblemàtic és el de Cyril Ramaphosa —anteriorment el dirigent radical del sindicat miner— que va entrar a les juntes directives d’una sèrie de grans empreses i es va fer milionari. Mentrestant, les divisions socials es van tornar encara més grans.

David Karvala és militant d’En lluita, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i autor del llibre Rusia 1917: La revolución rusa y su significado hoy, Edicions La Tempestat, que pots comprar aquí.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita
Es podria dir que, amb les recents vagues a Sud-àfrica, la classe treballadora intenta cobrar-se una factura de fa gairebé dues dècades. Aquesta vegada, serà essencial que s’aprengui una lliçó clau: la lluita sindical i la lluita política són indivisibles.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×