Agenda

Victòria de la rebel·lió estudiantil a Sudàfrica: lluitant sí que es pot

02/11/2015

Ashley Fataar

Després de deu dies de protestes sense precedent, els i les estudiants de Sud-àfrica han guanyat la reivindicació contra l’augment de les taxes universitàries de l’any que ve.

El moviment “Les taxes han de caure” ha sigut la revolta estudiantil més gran des de la fi de l’apartheid.

Sud-àfrica té aproximadament un milió d’estudiants matriculades en institucions d’estudis superiors. A la majoria d’universitats es van mobilitzar per dir quin país volien.

La rebel·lió ha sigut altament ideològica en les seves demandes i democràtica en la seva pràctica. El grau de auto-mobilització i auto-organització ha sigut impressionant. El seu exemple dóna inspiració per a la resta de lluites, i ens mostra que l’acció de masses des de baix és el camí per aconseguir victòries.

Els i les estudiants van ocupar edificis de la universitat, van atacar les portes del parlament a Ciutat de Cap i aconseguiren  mobilitzar 50.000 persones per a protestar a les oficines de govern a Tshwane (Pretòria).

La seva rebel·lió va ser realment un “festival de les oprimides”. Molts i moltes estudiants es van unir a les manifestacions per primera vegada en les seves vides, i ho van fer amb alegria.

Va ser fàcils pels i les estudiants més actives discutir sobre la crisis capitalista, l’austeritat, les arrels del racisme creixent i sobre el socialisme com alternativa.

A més d’educació gratuïta, els i les estudiants estan demanant que les universitats acabin amb la pràctica de la subcontractació.

En paraules de les pròpies estudiants: “No podem continuar tolerant l’explotació, la criminalització i la intimidació dels treballadors subcontractats… Volem un salari per viure! Les empreses han de marxar! Els treballadors s’han de quedar!”

La revolta mostra que mai hem de ser complaents. La lluita pot esclatar en una explosió de ràbia i determinació en àrees de la vida pública que poden semblar molt passives.

En un món en profunda crisi, la gent està contraatacant contra les mesures d’austeritat que els imposen. Fa un o dos anys els i les estudiants no estaven gens mobilitzades. Estaven enfonsades per deures esgotadors i ofegades per les taxes.

Mentalitat

Hi havia una mentalitat de que anaven a poder accedir a la nova classe mitjana negra emergent com a sortida a la misèria. Alguns estudiants caracteritzats com joves que prestaven més atenció al seu look i els telèfons que als debats de construir una nova societat.

El moviment va ser precedit aquest any per la campanya “Rhodes ha de caure”. S’enfrontava a la presencia continua als campus de estàtues de figures de l’apartheid com Cecil Rhodes. Canalitzava la presència de racisme i la falta de transformació a les universitats.

Aquest moviment va ser dinàmic però no va portar a la majoria d’estudiants a una amplia rebel·lió. Això ho va fer el moviment contra les taxes.

Va començar per la nit quan els i les estudiants de la Universitat de Wits van bloquejar-la contra l’increment de taxes d’un 10,5 per cent. Durant una setmana la majoria d’universitats van ser tancades pels i les estudiants arreu del país. Altres centres educatius han començat a unir-s’hi cap el final de la setmana passada.

El ministre d’educació, Blade Nzimande del Partit Comunista, va pensar que podia aplacar la rebel·lió mantenint l’augment a un 6 per cent com l’any anterior.

Per aquest motiu va ser esbroncat a dalt l’escenari quan anava a fer el míting fora del parlament. Dies després, va haver d’intervenir el president Jacob Zuma amb la proposta d’un zero per cent d’increment pel 2016.

El govern de l’ANC està intentant guanyar-se el lideratge del moviment per desviar-lo. Però les velles credencials d’un govern d’alliberació nacional ja no estan gaire ben vistes als ulls dels estudiants.

Volen educació gratuïta ara, no un futur llunyà.

En un acte per valorar la marxa de Tshwane i la “campanya No a les taxes”, un estudiant va comentar: “Aquest acte de masses a Wits és una de les coses més extraordinàries que he viscut en la meva vida política”.

“El nivell de debat és extraordinari. La gran majoria està a favor de rebutjar l’estratègia de Zuma, no perdre força en la lluita per una educació gratuïta i connectar amb les ciutats obreres! Impressionant”.

La lluita continua.

 

(Article publicat originalment al diari Socialist Worker. Font original)

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×