Agenda

Bassem Chit

05/10/2014

En lluita

bassem

El passat 1 d’octubre va morir en Bassem Chit, amb tan sols 34 anys, d’un infart cerebral. És una gran pèrdua política i personal.

Bassem pertanyia a la nova generació revolucionària al món àrab que s’inspira en el moviment anticapitalista sorgit després de Seattle, l’any 1999. Va ser un dels impulsors de la manifestació contra la guerra del 15 de febrer de 2003 a Beirut; de les poques celebrades aquell dia en una capital de l’Orient Mitjà. El moviment convocant es deia “Ni guerres ni dictadures”, en un moment en què gran part de l’esquerra existent al món àrab buscava la salvació, precisament, en les guerres (occidentals) o en les dictadures (amigues obertes o encobertes d’occident).

Poc després, Bassem va ser una de les persones clau en impulsar al Líban el corrent socialisme internacional, de la qual En lluita forma part. El seu grup, el Fòrum Socialista, lluita contra l’imperialisme i contra totes les dictadures. Dóna suport al poble palestí enfront del sionisme, però també enfront de la hipocresia dels règims àrabs per als quals la lluita palestina és una moneda de canvi, mentre trepitgen els drets de la gent refugiada palestina als seus propis països. Rebutja i lluita en contra de les divisions sectàries. Col•labora en lluites conjuntes amb moviments islamistes, però no té problemes a l’hora de criticar-los quan cal. Defensa activament els drets LGBT. Planta cara als feixistes, i ha patit brutals atacs físics per això. Participa en les lluites sindicals i estudiantils. Aquest treball haurà de continuar, ara sense Bassem.

Com ha dit el grup Socialista Revolucionari d’Egipte: “Bassem va ser una figura molt important en l’esquerra revolucionària àrab. Ell tenia la capacitat única de coordinar una declaració en nom d’organitzacions revolucionàries de diferents països i completar tots els debats i les correccions necessàries en poques hores. Va ser el responsable de la revista Revolució Permanent, una publicació teòrica que va aprofundir en la comprensió del marxisme revolucionari i d’una realitat complexa i canviant.” També va ser una bona persona, carinyosa i divertida.

Enviem el nostre condol i solidaritat a la seva família, a les seves amistats, als molts moviments d’esquerres al Líban i la regió que també estan lamentant la seva mort, i als nostres companys i companyes del Fòrum Socialista.

En lluita
5 d’octubre de 2014

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×