Agenda

Contra la contrareforma de Gallardón necessitem un moviment ampli als carrers

08/01/2014

En lluita

avortament2

El Govern del PP va aprovar el projecte de llei de la reforma de la Llei de l’ Avortament. Aquesta contrareforma restringeix el dret a l’avortament, fent-nos retrocedir a la situació en què ens trobàvem el 1984 i, fins i tot, més enllà. La insuficient llei aprovada pel Govern de Zapatero el 2010, permetia l’avortament lliure fins a les 14 setmanes d’embaràs. Ara, si finalment tira endavant aquesta contrareforma, l’avortament només serà legal en tres supòsits: en cas de perjudici psíquic o físic per a la dona, de violació, o de malformació del fetus, i tots abans de les 22 setmanes d’embaràs. Amb aquesta llei l’Estat espanyol es fica en el cos de les dones, reprimint la seva voluntat.

Però aquesta llei no és una simple qüestió de conservadorisme ideològic d’una dreta anacrònica, que també, sinó una estratègia político-econòmica encaminada a que la societat metabolitzi satisfactòriament el seu propi empobriment. La pèrdua de drets de les dones, a causa de les retallades socials o a contrareformes ideològiques, suposa el retorn a la llar, a ser esclavitzades per als treballs de cures justificats dins el model familiar tradicional. Aquest treball individualitzat reemplaça el treball col·lectiu socialment necessari que els serveis socials ja no poden fer per les retallades en un context de privatitzacions impulsades pels governs del PP i del PSOE.

Les concentracions de rebuig a la reforma que s’estan donant en molts llocs de l’estat van ser molt nombroses i diverses i mostren que hi ha un rebuig social a aquesta contrareforma, així com a la resta de polítiques del PP. Tot i això, cal crear un moviment de base prou potent que pugui aturar aquesta contrareforma als carrers.

Estem en un moment en què l’ofensiva conservadora és tal que és molt probable que entre l’oposició a aquesta llei hi hagi sectors més reformistes, que no defensin obertament l’avortament lliure, sinó algun tipus de llei més progressista que la contrareforma del PP, que combini terminis i supòsits. Al seu torn, trobem una nova onada d’activistes feministes arran del 15M que estan començant a teixir xarxes amb un discurs netament anticapitalista. Per aconseguir tombar aquesta contrareforma necessitarem un moviment ampli, que uneixi aquests dos sectors i que ens permeti ajuntar en els carrers al màxim de gent. La capacitat de tombar aquesta reforma passa per l’articulació d’un moviment ampli que pugui confrontar al Govern.

Això no vol dir que les persones que considerem que el dret a l’avortament passa perquè aquest sigui totalment lliure i gratuït, caiguem en l’oportunisme i no fem sentir les nostres veus. El dret de les dones a decidir lliurement, la despenalització total de l’avortament i que aquest sigui una prestació garantida en la sanitat pública, són reivindicacions que han d’estar presents en tota mobilització.

Per a això, des de En lluita portem la perspectiva de gènere i un discurs antisexista a tots els espais de lluita plantejant el debat sobre la centralitat de la qüestió de gènere per al canvi social. Som part d’aquestes xarxes i volem aportar una estratègia amb perspectiva de classe que permeti arrelar aquest feminisme en els moviments socials i sindicats, combinant la radicalitat des de la base amb la unitat entre totes les persones que volem tombar aquesta contrareforma.

 

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×