Agenda

Podem i les eleccions europees: per un front que trenqui amb el règim

08/02/2014

En lluita

La iniciativa electoral Podem ha irromput amb força. En pocs dies aconseguia més dels 50.000 suports que havia demanat per presentar-se i ara ja s’acosta al doble d’aquesta xifra. Les presentacions de la iniciativa han anat acompanyades d’un èxit de participació, a la vegada que hi ha hagut una profusió d’opinions des de tots els sectors de l’esquerra cap a la iniciativa.

Des d’En lluita pensem que Podem significa un pas endavant per al futur de l’esquerra rupturista. La simpatia que ha despertat és un símptoma, tant de la desafecció cap al status quo i les formacions polítiques institucionalitzades, com de la recerca per part de moltes persones d’una alternativa real i amb unes noves bases des de l’esquerra. Significa, també, que hi ha molta gent que veu la necessitat d’intervenir en el camp polític, el que representa una maduració respecte als inicis del 15M. Obrir l’espai polític més enllà de la gent ja organitzada, com està plantant Podem, és un aspecte clau en la situació actual.

Hi ha aspectes del projecte Podem que caldrà debatre. La fórmula de la seva presentació, amb un comitè promotor i organitzador ja definit, tot i que ha permès l’estructuració inicial del projecte, ha d’avançar cap a un funcionament democràtic i en el qual els Cercles Podem que s’estan creant puguin ser veritables artífexs i motors de la proposta. Alhora, aquesta iniciativa hauria de comptar més amb diferents espais polítics, ja fossin territorials o estatals, que estaven caminant en una direcció similar, com la Plataforma Ciutadana.

Els ràpids terminis de les eleccions europees de maig de 2014 dificulten una vertebració assentada de Podem. És per això que pensem que el desenvolupament d’una esquerra combativa ha de mirar també més enllà de les eleccions i desenvolupar el seu propi full de ruta. D’altra banda, la participa-ció en eleccions no ha de significar posar menys esforços en la mobilització social, sinó que el camp polític i el de la lluita social es relacionen i reforcen mútuament. Alhora, considerem important tenir un discurs el màxim de crític cap a la naturalesa de les institucions del sistema —sobretot en el cas de la Unió Europea (UE)— i els seus límits a l’hora de transformar la societat. La idea del Cavall de Troia és així una imatge gràfica del sentit que hauria de guiar a l’esquerra que no vulgui veure’s atrapada en els poderosos mecanismes d’integració per part del poder establert.

A nivell discursiu, creiem necessari una crítica més profunda a la naturalesa de la Unió Europea. Considerem que la sortida de l’euro serà una necessitat per a qualsevol procés de transformació democràtica i social, quan la UE s’ha construït sempre sota els interessos dels sectors econòmics més poderosos i ha fet del neoliberalisme seva llei. Alhora pensem que caldria enfortir l’atenció de Po-dem cap al moviment dels treballadors i treballadores.

La qüestió de les aliances és un aspecte també important: la recerca prioritària d’un acord amb Izquierda Unida (IU) pot distorsionar i afectar el sentit del projecte. Si bé a IU hi ha una gran capa de militants amb què ha de comptar qualsevol iniciativa que vulgui obrir una bretxa, aquesta formació no ha trencat amb la pràctica de treball i gestió institucional, com ho mostra la seva participació en el Govern Andalús, fent retallades socials de la mà del PSOE. Seria problemàtic recompondre l’esquerra sense trencar amb la lògica política —de reforma gradual i acomodada a través de les institucions actuals— que l’ha portat a un carreró sense sortida.

De cara a aquestes eleccions europees de maig considerem que seria molt positiu avançar cap a una confluència entre Podem i altres formacions ja assentades que s’instal·len en la lògica rupturista, com és el cas de la CUP i Bildu, entre d’altres. Aquest plantejament té el precedent d’Iniciativa Internacionalista en les anteriors eleccions europees de 2009, però que ara comptaria amb un potencial molt més gran. Quan un dels principals eixos de la crisi del règim de la Transició és la qüestió del dret a decidir —com bé recull Podem— aquest tipus d’aliança ajudaria a combatre el nacionalisme espanyolista i a proporcionar solidaritat als processos d’autodeterminació en marxa. Una campanya unitària d’aquest tipus seria una gran oportunitat per llançar un missatge clar a favor de l’Europa del dels Pobles i contra el pagament del deute, la troica i l’Europa del capital.

Com En lluita participarem a Podem per ajudar al seu desenvolupament i contribuir al seu èxit. No hi ha dubte que la profunda crisi econòmica, social i política planteja la urgència de proporcionar una alternativa en clau de ruptura democràtica en què l’anticapitalisme sigui present. Als Països Catalans continuarem treballant per la confluència de l’esquerra a través d’un projecte que ja té un gran arrelament, com són les CUP.

Són molts els reptes —i debats— que planteja Podem. Però són reptes positius que creiem que cal assumir oberta i activament.

En lluita, 8 de febrer de 2014

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×