Agenda

170 mil estudiants en vaga indefinida al Canadà

08/05/2012

Redacció. A mitjans el passat mes de febrer els i les universitàries de Quebec van iniciar una vaga indefinida que, en el moment de tancar aquesta edició, supera ja la seva dotzena setmana. És, de llarg, la major vaga de la història de Canadà i ha estat secundada per més de 170 mil estudiants.

Tot va començar quan el primer ministre de l’estat federal de Quebec, el liberal Jean Charest, que s’havia reunit amb Artur Mas a l’octubre de l’any passat, va anunciar una pujada del 75% –1.625 dòlars– de les taxes universitàries durant els propers cinc anys.
La resposta del moviment estudiantil quebequès va ser immediata i rotunda. Vaga general indefinida per la congelació de les taxes. Durant aquestes dotze setmanes, de les assemblees massives han sorgit múltiples i diverses mobilitzacions entorn d’aquesta reivindicació unitària. Els campus han estat ocupats, s’han boicotejat en nombroses ocasions els òrgans de govern universitaris i les manifestacions han estat diàries. Més de 160 en dos mesos i mig!

Algunes d’aquestes manifestacions han estat de les més massives de la història de Quebec, amb més de 300.000 persones als carrers de Montreal.

I és que les mobilitzacions del moviment estudiantil quebequés ha aconseguit ja dues petites victòries. La primera és el suport de tot el sector educatiu i de la societat en general. El moviment s’ha estès als instituts i a part del professorat, i en els mitjans de comunicació són freqüents les declaracions de suport de la ciutadania.

La segona és que les vagues estan començat a trencar la intransigència del govern. A finals d’abril Charest, que s’ha negat fins llavors a discutir ni una coma del decret, va oferir dilatar la pujada de les taxes dels cinc anys inicials a set.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×