Agenda

20N: Ara com abans la batalla pels nostres drets està al carrer

07/12/2011

Per Ana Villaverde. Més enllà de la mala notícia que suposa la victòria del PP, els resultats de les eleccions generals del 20N evidencien dues qüestions fonamentals que, per a aquells que lluitem per una sortida alternativa a la crisi, llancen una mica de llum en un mapa tenyit de blau. En primer lloc, els resultats indiquen el rebuig de bona part de la població a les polítiques econòmiques neoliberals que, a l’última legislatura, s’han traduït en retallades socials i als serveis públics i en la pèrdua de drets laborals. Aquest desencantament troba la seva expressió més evident en el desastre del PSOE, que ha obtingut els pitjors resultats de la seva història, perdent més de 4.200.000 vots respecte a les eleccions de 2008. Malgrat els esforços d’última hora de Rubalcaba per donar una imatge de candidat compromès amb els i les treballadores, la veritat és que el clar alineament del govern del PSOE amb els interessos dels mercats, és a dir, dels magnats del sector financer i els empresaris, els ha passat factura.

Evidentment, el PP, lluny de suposar cap canvi respecte al model econòmic imperant fins ara, no farà una altra cosa que aprofundir en les retallades. Per aquest motiu, tan sol una part molt minoritària de l’electorat desencantat amb les polítiques del PSOE ha donat el seu vot a l’opció que, encara que certament més dura i retrògrada, no deixa de ser l’altra cara de la mateixa moneda. En realitat, malgrat haver obtingut la majoria absoluta, més que haver guanyat les eleccions el PP (que tan sols ha pujat en uns 500.000 vots respecte a 2008), el que ha passat és que el PSOE les ha perdut.

En segon lloc, els resultats de les eleccions mostren un gir cap a l’esquerra de bona part dels votants tradicionals del PSOE. El més significatiu sobre aquest tema ha estat el considerable ascens d’Esquerra Unida, que ha passat de 2 a 11 diputats i diputades. Si a aquests resultats, li sumem els vots a altres candidatures d’esquerres més minoritàries, el resultat és de gairebé 3 milions de votants que se situen a l’esquerra del PSOE. Esment especial mereixen els resultats de la coalició de l’esquerra abertzale, Amaiur, que amb 7 escons es situa per davant del PNB a Euskal Herria.

D’altra banda, la candidatura Anticapitalistes, que es presentava amb un programa de ruptura clara amb el sistema, ha obtingut 24.456 vots (presentant-se només en 13 províncies). Es tracta d’uns resultats molt modests, però més enllà de la representació parlamentària, l’objectiu fonamental de la candidatura consistia a donar visibilitat a idees clarament anticapitalistes i alternatives per sortir de la crisi durant la campanya electoral, i en aquest sentit el resultat ha estat bastant positiu.

Com deia el titular de portada d’aquest diari el mes passat, hagi guanyat qui hagi guanyat, la lluita està als carrers. A més del moviment 15M, que segueix gaudint de gran vitalitat, amb el PP al Govern és molt probable que als propers mesos apareguin noves lluites, com les que ja existeixen al sector de l’educació a Madrid o a la sanitat a Catalunya. Els sindicats majoritaris es veuran cada vegada amb menys excuses per no convocar una vaga general. En aquest context, la majoria absoluta del PP no pot fer-nos caure en la resignació. Al contrari, la nostra capacitat de resposta ha d’estar a l’altura de les retallades que vindran.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×