Agenda

22M: Construint un espai comú de lluita i reivindicació

03/03/2014

Felix Iritzar

La Marea Blanca ha estat una de les moltes lluites que han tingut lloc aquest any a Madrid.

La Marea Blanca ha estat una de les moltes lluites que han tingut lloc aquest any a Madrid.

Marxa 22M | Madrid serà presa per diversos moviments per exigir més drets

Al sindicat ESK afrontem el repte de lluitar per una societat més justa. En la nostra ponència, de l’assemblea del passat 8 de novembre, apostem per un model de contracte social que anteposi les persones als mercats financers, un nou paradigma generat des de valors anticapitalistes, ecologistes, feministes, internacionalistes… un nou paradigma que situï a les persones i el seu benestar com a centre de l’activitat humana; centrant una gran part de la nostra crítica en els actuals models de producció i consum.

Per al nostre sindicat és imprescindible per tant superar l’actual model capitalista, un model que allunya la ciutadania de la participació política, generant institucions representatives, però no participatives, d’aquí allò del “no ens representen”. En el cas de l’Estat espanyol un model que dóna cobertura a un govern que amb les seves polítiques de submissió a la Troica empobreix i precaritza la vida de la població. Polítiques econòmiques de submissió al capital imposades als seus ciutadans i ciutadanes i imposades als pobles i nacions sense estat com Euskal Herria.

A ESK entenem que, si bé el nostre àmbit de treball es situa a Euskal Herria, tenim anhels i reivindicacions comuns a les organitzacions de classe d’altres pobles i nacions, però més en concret, amb les organitzacions de l’Estat espanyol, tenim enemics comuns als que cal combatre. Les Marxes de la Dignitat del 22M representen la lluita contra aquests enemics comuns.

La unitat d’acció de sindicats i organitzacions de classe que es genera amb la mobilització de les marxes 22M construeix un espai de lluita que transmet il·lusió a la classe treballadora i a aquella part de la societat més combativa, que ha perdut l’esperança veient com els sindicats majoritaris de l’estat es venen i claudiquen. Això pot suposar un abans i un després per a la resposta conjunta de l’esquerra transformadora a les agressions que pateixen la ciutadania en general i la classe treballadora en particular a l’Estat espanyol.

Espai de continuïtat

En aquest espai, ESK observa condicions vàlides per al treball en comú, independentment que no renunciem al nostre propi calendari de mobilitzacions i a la nostra agenda de reivindicacions pròpia.

La possibilitat que sorgeix a partir del 22M per a la construcció d’un espai que doni continuïtat a les Marxes de la Dignitat però, no ha de constituir únicament un element que aglutini en base a un mínim comú denominador de reivindicacions compartides. Igual que les Marxes de la Dignitat del 22M donen cabuda a les reivindicacions de les diverses columnes, l’espai que es generi de la continuïtat de les marxes del 22M ha d’incorporar elements d’empatia cap a les reivindicacions pròpies dels pobles i nacions de l’estat i de les seves organitzacions.

Per tot això participem a les Marxes de la Dignitat del 22M, perquè tenim aspiracions i anhels comuns. Perquè tenim set de justícia social, fam de valors que defensin el repartiment de la riquesa, l’ocupació i el treball, de valors que anteposin les persones als mercats sense rostre i sense pietat. Necessitat en fi, de poder construir un futur d’homes i dones lliures.

Però també participem per incorporar les nostres pròpies reivindicacions, reivindicacions que volem traslladar i que demanem feu vostres. Traslladem la nostra reivindicació per un marc basc de relacions laborals, la reivindicació del dret a decidir el seu futur per als pobles i nacions sense estat i us presentem el nostre esforç per l’elaboració d’una carta de drets socials per a Euskal Herria en què estem treballant els sindicats i organitzacions que conformen l’espai socio-sindical en el que ESK treballa. Osasuna eta Askatasuna.

Felix Iritzar és membre d’ESK Euskal Herria

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×