Agenda

“A les faveles estem organitzats per aturar la privatització de l’espai”

02/06/2014

Ali Sargent

Nens jugant a futbol en una de les faveles de Rio de Janeiro.

Nens jugant a futbol en una de les faveles de Rio de Janeiro.


Julio Condaque
| Membre del Movimento Luta Popular a Rio de Janeiro.

Quina és la història del Movimento Luta Popular?

Hi ha una manca gran d’habitatge al Brasil. Als anys 70 i 80 moviments populars van lluitar només per l’habitatge, però nosaltres tenim diversos enfocaments. Vam començar en els 90 no només amb les ocupacions, sinó que vam començar a articular també un moviment en què poguéssim estar junts amb la classe obrera en les seves manifestacions culturals. Per això, el Movimento Luta Popular (MLP) s’organitza dins les comunitats, les faveles. Molts són treballadors fluctuants; vénen del nord i nord-est i treballen en la construcció civil. Després es queden a l’atur i moltes vegades es queden a les faveles. La nostra política es concentra en àrees com la salut, la llum i l’aigua que l’estat no gestiona a les comunitats. La infraestructura de les ciutats està cada vegada més elititzada i tot se centra en el mercat.

Quina és l’experiència de l’MLP en relació a la Copa del Món?

Rio de Janeiro és la punta de llança en el procés de la Copa. Hi ha un política de “embelliment” de la ciutat; el disseny de la ciutat està canviant, però només per la Copa, no té res a veure amb que la població tingui el dret a l’habitatge que necessita. De fet traslladen a la població del centre de la ciutat a la perifèria.

A Rio no hi ha diàleg entre govern i moviments socials. Només hi ha formes de lluita directa per evitar desnonaments –l’MLP és part d’aquestes lluites i va ser així com vam evitar alguns desnonaments. Ells inventen diverses excuses; com per exemple que és una “àrea no ecològica”, però no ofereixen res per compensar les comunitats. El missatge és: te’n vas o et farem fora per la força. A través de programes com Minha Casa, Minha Vida (La Meva Casa, La Meva Vida) s’intenta accelerar aquest procés violent de privatització de l’espai i fer fora la gent de casa seva.

Com es porta a terme aquesta repressió a les faveles?

A les faveles s’ha desenvolupat una forma de control militar. A Rio de Janeiro per exemple tenim 32 Unitats de Policia Pacificadora (UPP) i va creixent. El projecte original era col·locar centres de la UPP dins les faveles controlades pel narcotràfic i després construir serveis públics. Però no va passar això. Ara arriben més diners però és per la seguretat de la Copa i que podrien haver utilitzat d’una altra manera. Les UPPs han construit una guerra interna dins les comunitats, accelerant els conflictes amb el narcotràfic. La població s’ha quedat al mig i avui en dia hi ha un augment d’homicidis que són veritablement números d’extermini, de genocidi.

Ara s’han donat un seguit de casos bàrbars vinculats a les UPP. El cas de Amarildo, que va ser torturat i assassinat per les UPP. O el de la Claudia, una dona negra, treballadora i molt pobre, que va ser disparada per les UPP i després tirada des del cotxe militar. Va ser arrossegada pel carrer encara viva fins que va morir. L’MLP dóna suport la seva família per lluitar perquè es faci justícia.

De fet, el laboratori del projecte de les UPP té com a teló de fons l’ocupació militar brasilera d’Haití, que és usat com el lloc per enfortir les forces armades brasileres. Al Brasil no necessitem més programes que s’emportin els diners del país a mercats internacionals. I és el que fa la FIFA a canvi de la sobreexplotació del poble pobre i negre.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×