Agenda

“Amb les retallades es vol afavorir la medicina privada”

04/05/2011

Entrevista a Dolors Dalmau, treballadora de la sanitat pública. Centenars de persones s’han manifestat contra el tancament d’Urgències de l’Hospital de l’Esperança al barri barcelonés de Gràcia. Des que es va conèixer que les retallades del conseller de Sanitat Boi Ruiz comportaria la clausura del servei d’aquest hospital, treballadores i veins del barri s’han unit per mobilitzar-se cada setmana. Entre elles està Dolors Dalmau, auxiliar administrativa de l’Hospital l’Esperança, amb la qual ha pogut parlar En lluita.

El govern de CiU està retallant la sanitat. Quines mesures han aplicat i quines volen aplicar a l’Hospital de l’Esperança?

A l’Hospital de l’Esperança les propostes presentades són el tancament del servei d’Urgències; tancament de la planta de Convalescència i trasllat dels pacients a un altre equipament anomenat Centre Fòrum; i tancament dels quiròfans de tarda, on es feien les pròtesis de genoll i les cataractes. Aixó últim ja s’està aplicant i la gent que feia suplències no serà contractada, de fet hi ha gent que ja no està treballant.

Quines conseqüències tindran aquestes retallades?

Per als usuaris, que si tanquen el servei d’Urgencies, hauran d’anar a l’Hospital de Sant Pau, o al de Vall Hebron. Això suposarà més temps d’espera en ser visitats, ja que aquests hospitals normalment tenen les urgencies colapsades, sobretot a l’hivern. Les Urgències de l’Esperança asumien molts veins de Gràcia, el Coll, Vallcarca, Can Baró, etc., dels barris més propers. Si tota aquesta gent ha d’anar a aquests hospitals a visitar-se, està clar que serà més difícil que la qualitat assistencial sigui la mateixa.

Per als treballadors, n’hi han que es traslladaran a l’Hospital del Mar, altres que si tenen un contracte d’interinitat i no els poden col·locar enlloc, segurament els suprimeixin. La resta ens quedem repartits per l’Esperança, com a corretorns o cobrint llocs de baixes, o vacances.

El Govern diu que les retallades són inevitables per reduir el dèficit, pero alhora també volen reduir els impostos a les rendes més altes. Quin creus que és l’objectiu real d’aquestes retallades?

Jo crec que es vol cambiar el sistema sanitari català, tot i que era uns dels millors de l’Estat espanyol, i amb menys diners assignats funcionaba bastant bè. Fa pensar que es vol afavorir la medicina privada, però no tothom pot pagar una mútua, sobretot els pensionistes, els aturats, la gent que nomès té un sou, etc. Crec que es poden retallar altres partides econòmiques, i no les de salut i educació.

Quines mobilitzacions es faran per aturar les retallades? Que s’hauria de fer?

Estem recollint signatures, portem unes 9.000, i continuarem fins les eleccions municipals. Juntament amb l’Assamblea de Drets Socials de Gràcia, que en tot moment ens han fet costat, fem concentracions, els dimarts. Continuarem fent mobilitzacions amb els veins del barri. Tenim en ment fer un dinar popular, treballadors i veins i tohtom que estigui en contra del tancament del servei d’Urgències.

Hem de fer tot el possible per fer entendre que aquestes retallades ens afectaran de manera molt negativa. La qualitat assistencial està en perill, si no hi han mitjans ni personal no es pot garantir la qualitat a l’hora de tractar els pacients. Farem concentracions, continuarem recollint signatures i esperem que es parin a pensar què és el que estan fent amb la sanitat de Catalunya.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×