Agenda

Amb Podem teixim aliances per trencar el règim

31/01/2014

Arnau Mallol

La proposta liderada per Pablo Iglesias està tenint un gran impacte arreu de l’Estat.

La proposta liderada per Pablo Iglesias està tenint un gran impacte arreu de l’Estat.

El projecte Podemos/Podem té diverses virtuts i encerts que fan veure’l amb bons ulls, però també existeixen algunes debilitats que poden fer-lo trontollar.

Aquesta iniciativa apareix en un moment molt oportú, en que el règim cleptocràtic on vivim s’està ensorrant, on l’autoorganització popular està forta i aconsegueix victòries i les forces polítiques alternatives prenen cada dia més pes.
Destacaria la frescor, renovació i vivència que trasllada el discurs que utilitzen els companys i companyes que impulsen Podem, que connecta perfectament amb les majories socials afectades per les polítiques imposades per la Troika. És un gran encert el model de participació política que plantegen (una espècie de grans primàries), al mateix moment que la seva simple presentació ja remou el taulell polític estancat que bloquejava qualsevol actuació social. Per tot això, considero que la iniciativa Podem obre una nova fase en la lluita per acabar amb el règim, just quan presenciàvem certs replegaments sectaris i un esgotament discursiu preocupant.

Però, com en tot projecte humà, no tot és perfecte en aquesta iniciativa, veig algunes debilitats que li resten força i potència. Per una banda, la forma d’engegar, molt dirigida des de dalt i massa centrada en el protagonisme mediàtic, espanta a sectors importants de l’activisme social, tot i que s’entén perfectament que s’hagi llençat així la proposta en tant que cal utilitzar tots els mecanismes possibles per fer política. Relacionat amb aquest inici, veig un inconvenient en el personalisme excessiu entorn a la figura d’en Pablo Iglesias, encara que actualment s’està solucionant aquest fet amb la potenciació dels Cercles locals. Totes les deficiències indicades, segurament reconduïbles, crec que es deuen a que la iniciativa sorgeix d’un grup d’activistes molt reduït que no ha comptat amb experiències existents, però que posteriorment sí han sigut emplaçades a participar.

Maig 2014: apostem per Podem

Davant la proposta llençada per Podem de construir una candidatura àmplia que batalli per trencar amb l’austeridici i la deutecràcia imposada per la Troika, posant com a primer camp de batalla les eleccions europees del maig, veig molt important que el conjunt de l’activisme rupturista català reflexionem, en clau de com aportem el nostre granet de sorra, com traslladem la nostra visió de les coses i actuacions en aquest projecte. Ara és el moment d’agrupar-nos, d’agrupar totes les forces que volem un canvi profund del règim que ens destrossa el present i elimina el futur. Quan parlo d’agrupar-nos no parlo de sotmetre’ns a la unificació sota un lideratge homogeneïtzador, parlo de trobar els punts d’acord de totes les veus contràries a les polítiques de la Troika que fa anys que treballem per construir un futur millor.

En el context de Catalunya, l’aposta per Podem pren molt més sentit que mai. És necessari que en aquestes eleccions europees hi hagi present una veu que defensi el dret a decidir en tots els àmbits i, alhora, s’enfronti als postulats neoliberals. És molt important que en aquestes eleccions se senti la veu de l’independentisme rupturista, d’aquells independentistes que lluitem per l’Europa i la Mediterrània de les majories socials, del 99%. Per això, seria interessant apostar per enfortir el projecte de Podem i no deixar l’espai d’aquestes eleccions europees només al debat de la creació d’un nou estat dins de l’ordre de la Unió Europea, tal i com volen alguns partits i coalicions. Ara és el moment de teixir aliances amb tots aquells agents de l’Estat espanyol, i d’Europa, que treballen per trencar l’status quo imposat, perquè d’aquesta manera avançarem en la ruptura del règim de l’1%, i només així podrem construir la plena independència.

Arnau Mallol és activista social i militant de la CUP.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×