Agenda

Antifeixisme | El perillós doble fil del feixisme actual

01/03/2013

Redacció (@enlluita). L’actual crisi econòmica i política està obrint espais perquè tornin vell monstres, com el feixisme, però amb noves formes. Al barri barceloní del Clot, el casal Tramuntana és un exemple d’això. La seva estratègia de discurs amable i ambigu pot arribar a enganyar a molts joves.

Per exemple, es declaren “identitaris” i “contraris al racisme” perquè s’oposen a “els fluxos migratoris provocats per la globalització”. El vell racisme, però amb una formulació més elaborada. Així, reivindiquen la cultura i la història catalana i rebutgen el centralisme, alhora que es proclamen com “la primera línia de batalla contra l’independentisme”. El mateix espanyolisme de sempre, de pàtria i folclore.

Més enllà del discurs, aquesta doble cara la veiem també en la pràctica. Els feixistes que emprenen campanyes propagandístiques de donacions de sang, com la que van fer a l’Hospital Sant Pau de Barcelona, són la mateixa extrema dreta que després agredeix a persones migrades, com el grup de 20 nazis que van donar una pallissa a un jove de 14 anys d’origen hindú.

Per això és important impulsar campanyes unitàries àmplies i massives allà on estiguin per denunciar que no hi ha cap feixisme amable ni tolerable, sinó que forma part d’un mateix punyal de doble fil.

Per aturar aquest feixisme, són molt importants experiències com la d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, o la de la campaña Dresden Lliure de Nazis, que ha aturat una concentració nazi amb una cadena humana de milers de persones.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×