Agenda

Balears: neixen els Dissidents

14/06/2011

Per Ramón Villalonga. Aquest any s’han celebrat eleccions municipals i a algunes comunitats autònomes, com és el cas de les Illes Balears, també al Parlament. En el cas del Parlament autonòmic es repartien 59 escons.

Aquí no va ser l’excepció i també va guanyar el PP. Ha aconseguit una majoria absoluta dins el govern amb 35 escons (2007: 28 escons). El PSOE ara té 18 escons (2007: 22 escons). PSM-ENTESA n’ha aconseguit cinc (al 2007: un escó). I Gent per Formentera ha aconseguit un escó. Només hi ha dos partits minoritaris que han aconseguit representació dins el Govern balear, a diferència del 2007, que hi va haver cinc partits minoritaris, entre ells Unió Mallorquina conegut pels múltiples casos de corrupció. Alguns d’aquests partits minoritaris s’anomenaven “d’esquerres” i van pactar amb el PSOE d’Antich perquè no governés el PP.

L’abstenció i el vot en blanc són punts que no s’han de menysprear. Hi ha hagut un 40,06% d’abstenció amb un increment de 6.000 persones (de 279.000 a 285.000) i el vot en blanc s’ha incrementat quasi en 4.000 persones (de 8.600 a 12.200). També hem de tenir en compte els vots dels partits que no han entrat, uns 89.500 vots que “gràcies” a la Llei Electoral han afavorit al PP a aconseguir majoria absoluta.

A més a més, a les Balears tenim a Dissidents, una candidatura en la qual hem estat treballant amb els companys d’En lluita. Aquesta candidatura intenta aglutinar organitzacions de l’esquerra revolucionaria y algunes persones de moviment socials. Aquest vegada no hem aconseguit representació al Parlament, però tot i així els resultats han estat prou interessants ja que sols feia dos mesos que el projecte s’havia fundat i ha estat autofinançat. Es un projecte aglutinador que té una estratègia a llarg termini i aquestes eleccions eren només una prova d’iniciació. Ara convé oblidar aquests resultats i centrar-nos en el canvi de la Llei Electoral i alhora intentar aconseguir representació a les generals.

Per acabar i a nivell municipal, la majoria de pobles de l’illa han obtingut una majoria del PP amb algunes excepcions que tradicionalment voten a altres partits.

Ara i mirant a les acampades, des de petit sempre s’ha dit que la història servia per aprendre dels errors i no tornar-los a cometre. Tenim el Maig del 68 a l’altra banda del carrer, sols ens cal seguir l’exemple. Aquell any, com ara, el Govern es va veure compromès davant del poble. Van acabar donant feina als “líders” del moviment i van poder reprimir als que quedaven i així es va acabar. Tenim l’exemple, tenim l’error, la revolució és a les nostres mans.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×