Agenda

Bolívia | Morales expropia Abertis

01/03/2013

Luis Zhu (@irene_grau). La nacionalització de la filial d’Abertis a Bolívia ha provocat reaccions adverses a un costat de l’Atlàntic i favorables a l’altre. A un costat, l’Estat espanyol ha respost amenaçant amb revisar les relacions bilaterals, mentre que la Comissió Europea adverteix que “les nacionalitzacions són un senyal negatiu per als inversors”.

A l’altre, per a una gran part del poble bolivià, aquestes nacionalitzacions són més aviat positives. Gràcies a la reapropiació dels recursos del país, el govern d’Evo Morales ha pogut impulsar programes socials que han aconseguit treure de la pobresa extrema a 1,3 milions de persones –10% de la població. Així mateix, també s’ha reduït la diferència entre rics i pobres en 60 vegades.
Això explica la gran popularitat de Morales, que va guanyar les últimes eleccions el 2009 amb un 62% dels vots, en la mateixa línia que els governs progressistes d’Equador i Veneçuela.

D’altra banda, és important assenyalar que la mobilització des de la base és clau per a aquests governs, tant enfront de la patronal, com la resistència contra el tancament patronal a Veneçuela de 2003, com per pressionar-los, com la vaga general de 2009 a Bolívia que exigia un augment salarial superior al proposat per Morales.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×