Agenda

CiU: atacant els pobres, defensant els rics

30/08/2011

Per Luis Zhu . En només un mes, el govern de Convergència i Unió (CiU) ha carregat contra dos dels col·lectius més afectats per la crisi. Els aturats i les persones immigrades. Francesc Xavier Mena, conseller del departament d’Empresa i Ocupació, va declarar a principis de juliol que “més de la meitat dels catalans que estan a l’atur no tindran mai treball” perquè “no tenen predisposició a treballar o no tenen competències per fer-ho”. És curiós que el conseller llanci aquest atac sense fonament contra els aturats quan, segons El País, el seu departament ha retrasat la majoria dels cursos de formació, malgrat que compta amb el finançament suficient.

Aquest mateix departament va canviar sense previ avís la forma de pagament de la Renda Mínima d’Inserció (RMI), ajuda que cobren 34.000 persones que no poden subsistir sense ella. El pas de transferència bancària a xec nominatiu va provocar que a 12 d’agost encara un 28% dels beneficiaris seguís sense percebre el RMI. Mena va justificar la mesura apel·lant a la lluita contra el frau i va llançar un dard enverinat als immigrants marroquins en declarar que “molts dels 9.000 marroquins que cobren el RMI ho fan de forma fraudulenta”.

Aquestes declaracions racistes de CiU tornen a encoratjar el discurs xenòfob de formacions feixistes com a Plataforma per Catalunya, Espanya 2000 o Democràcia Nacional. La seva intencionada exageració busca convertir a les persones immigrades en el boc expiatori de la frustració que sent moltes persones davant la crisi i les retallades dels diferents governs, entre ells, el de CiU. La idea de que els inmigrants són una càrrega per a la societat és falsa, tal com ha demostrat un recent estudi de la Fundació La Caixa que conclou que aquests aporten als comptes de l’Estat més del que reben. Tot i així, CiU pretén excloure als inmigrants del RMI.

Davant aquesta situació, hem d’explicar clarament que el problema no són els aturats, ni el frau ni els immigrants. L’atur i la pobresa que obliga a milers de persones, siguin autòctones o estrangeres, a sol·licitar el RMI es deu a la crisi econòmica i a les retallades socials per salvar els rics (veure pàg. 4-5). Moltes persones així ho entenen i centenars d’elles van protestar el passat 18 d’agost davant la Generalitat en contra d’aquestes mesures. El moviment 15M va donar el seu suport i va participar també en la mobilització.

Malgrat que finalment sembla que la Generalitat tornarà a l’anterior sistema de cobrament, la dreta catalana s’ha llançat decididament a retallar la despesa social a costa de les classes populars i dels sectors més desfavorits, als qui acusa de ganduls i estafadors. Hem de tenir clar que mentre nosaltres odiem i lluitem contra la pobresa, la classe dirigent i la dreta odia i ataca als pobres. Per això, les retallades socials continuaran i nosaltres hem de continuar construint la resistència.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×