Agenda

Combatre i aillar a PxC als ajuntaments i als carrers

14/06/2011

Per Regina Martinez. Corren temps d’indignació. I des de les passades eleccions municipals, també de gran preocupació. Els resultats de Plataforma per Catalunya (PxC) han escandalitzat a persones de tot signe polític després de l’obtenció de 67 regidors (abans 17) en 41 municipis catalans, el major èxit de l’extrema dreta en dècades. PxC ha obtingut més de 65.000 vots, deixant especial petjada a capitals de comarca i al cinturó roig barceloní, especialment a Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat —la segona ciutat més poblada de Catalunya—, on entren als seus ajuntaments amb tres i dos regidors respectivament. Amb els resultats definitius, la Plataforma xenòfoba es converteix en la sisena força política municipal en nombre de vots i la vuitena en nombre de regidors.


És a aquells municipis amb altes taxes d’atur on aquestes formacions han tingut més èxit, amb una certa tendència a recollir més vots en els antics feus on les formacions socialdemòcrates han perdut a les seves bases. De fet, és sobretot l’increment de l’atur l’element que explica aquest augment, doncs en moments de més immigració que l’actual no han obtingut aquests resultats.

El discurs de PxC, amb el lema “Primer els de casa” ha calat en un moment de profunda crisi econòmica i social. L’estratègia populista de l’extrema dreta europea és el patró que també ha seguit la formació, presentant-se com un partit més i amagant la seva veritable naturalesa feixista darrere d’un ben planxat trajo de respectabilitat. A més del que es pot llegir fàcilment entre línies del seu discurs ultra racista, les declaracions d’alguns dels seus líders deixen clara la seva pertinença a l’extrema dreta. Des de les declaracions d’Anglada reconeixent davant una càmera oculta portar l’àguila al cor i compartir l’ideari dels caps rapats, malgrat no poder explicar-ho públicament, passant pel candidat de PxC de Badalona, Carlos Francisoud, fundador del grup terrorista catòlic d’ultradreta Milícia Catalana.

Desemmascarar la vertadera política de PxC és avui més crucial que mai. El moviment Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), del que també forma part En lluita, porta ja gairebé un any fent-ho. Ara té més de 500 adhesions, hi ha nuclis en una quinzena de localitats de Catalunya i li donen suport unes 200 entitats diverses. L’estratègia de l’amplitud i la unitat, entenent que només un moviment social ampli basat a la mobilització i la resposta ciutadana poden fer front al feixisme, és la recepta clau.

El lema d’UCFR de les passades eleccions va ser “No volem feixistes als ajuntaments”, sentència totalment actual atès que ara tenen una nova plataforma per difondre i intentar aplicar les seves idees, arrossegant a la resta de formacions racistes cap a polítiques més xenòfobes. Ens queda molt per fer, i per si no fos poc, un Anglada eufòric anunciava a El Mundo la seva intenció de presentar-se a les eleccions generals de 2012. Que la preocupació es converteixi en resposta. Aïllar i combatre als feixistes ha de ser una prioritat per a l’esquerra combativa, a construir UCFR.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×