Agenda

Contra el futbol modern

02/06/2014

Juan Antonio Casado

El futbol és sens dubte l’esport més popular amb més de 240 milions de persones que el practiquen, segons una enquesta de la FIFA. Un esport que per a moltes persones és l’opi del poble amb equips convertits en societats anònimes i controlades per grans capitals.

El futbol neix com una cosa popular a escoles públiques angleses i aviat es va estendre i va començar a ser practicat per les classes populars. Sense anar més lluny a l’Estat espanyol va ser introduït per miners anglesos que en les seves hores de descans practicaven aquest esport al costat dels seus companys de Rio Tinto (Huelva). Des de que el futbol es juga a nivell professional amb jugadors amb sous milionaris mentre altres en equips modestos porten mesos sense cobrar, empreses traient grans beneficis, deutes milionaris amb Hisenda i controlat per autèntics mafiosos, sembla impossible pensar que és un esport practicat per i per al poble. Però hi ha exemples que ens ensenyen que podem recuperar-lo.

A principi dels 80 al Brasil, durant els últims anys de dictadura, va néixer un club democràtic en decisions i mesures arribant a convertir-se en un bastió de lluita social i política. Democràcia Corinthiana va predicar amb l’exemple funcionant com una cooperativa social, deixant en evidència al règim i traient lemes a les samarretes com “democràcia ja” o “vull votar pel president”. El projecte va durar uns quatre anys quan després d’unes eleccions internes Democràcia Corinthiana va ser derrotada sota una forta pressió mediàtica i sospites de frau.

Avui dia, a més d’altres projectes repartits pel món, a l’Estat espanyol hi ha un club que intenta obrir-se pas de la forma més democràtica i honesta: el Club de Accionariado Popular Ciudad de Múrcia (ex-CF Ciudad de Múrcia). Després de patir la venda per part de l’amo a diverses persones aficionades, aquestes decideixen unir-se i crear un nou club on cada persona passa a ser partícip de la seva gestió i govern, estant limitat a una acció (un vot) per persona. Ara l’afició decideix qui és l’entrenador, tria a la junta directiva (una formalitat que no té pes en les decisions), el preu de les entrades, etc. Sota el seu lema “no al futbol modern” són un exemple de que un altre futbol és possible.

Juan Antonio Casado és jugador de la Lliga Popular Los Chichos

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×