Agenda

Contracrítica | In Time: La ciència ficció contra el reformisme

03/01/2012

Per Isa Benítez. Per tal de què uns siguin immortals altres han de morir abans de temps”. No sempre va ser així. No sempre ha de ser així. Quan una cosa no és eterna i és injusta sempre pot donar la temptació de canviar-la… tingui o no aparença genètica.

In time desplega una metàfora del capitalisme punyent on el temps subsitueix els diners. De qualitat cinematogràfica discutible (Bonnie & Clyde del Disney Channel juguen a la revolució a La fuga de Logan reloaded), com a material de debat té força interès, precisament perquè la metàfora possibilita la discussió política radical. Si hom se la pren seriosament, genera preguntes.

Més enllà del fundit final a caos sistèmic difús, la discussió dels protagonistes conclou que el repartiment del temps no és suficient per transcendir l’estat de les coses: com i què es van fer els centenaris per apropiar-se del temps de la resta? (acumulació originària) Com, qui, on i perquè es produeix, circula i s’acumula el temps? Com ha arribat a dominar les nostres vides? (fetitxisme de la mercaderia, teoria del valor). Destaca l’èmfasi en les contradiccions dels traïdors de classe (el caçador del temps, Sylvia). Tot i això, els trets del gènere comercial deixen una forta petjada: l’acció de la pel·lícula no la desenvolupen el conjunt de pàries amb els què Will Salas comparteix destí. Els seus companys de vida, de feina, de barri, només són agents passius de la Història: si saben, ni se’ls explica el que se sap, ni entenen, ni tan sols es suggereix la possibilitat de l’organització. És evident que Lenin no va estar convidat a la discussió del guió… però podria ser-hi a una hipotètica segona part!

Bromes a part, és una eina que fa palesa la necessitat de l’anàlisi, l’organització i l’actuació col·lectives i que reflecteix la complexitat dels mecanismes de la consciència objectius i subjectius de l’acció política.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×