Agenda

Diners per al poble grec, no per als bancs

03/03/2012

Per Luis Zhu. El passat 20 de febrer el personal laboral de l’hospital Kilkis a Grècia va ocupar el centre sanitari i van afirmar: “Els treballadors de l’hospital de Kilkis no reconeixen al govern actual, un govern imposat i voluntàriament esclau d’altres interessos, i declaren l’autogovern de l’hospital”. A mesura que avancen els plans d’austeritat de la troica (UE, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), la resistència als carrers i als centres de treball es fa més massiva i radical. L’hospital Kilkis no és l’únic exemple autogestió.

El diari liberal Eleftherotypia, un dels més grans i prestigiosos del país, es va declarar en fallida devent de més de 7 milions d’euros en salaris. Les treballadores i treballadors, després de diversos mesos de mobilitzacions, van decidir treure el seu propi diari, Treballadors d’Eleftherotypia, pel 15 de febrer. Amb una portada dedicada a les mobilitzacions del dia 12, va ser el diari més venut a Atenes. El seu èxit mostra l’explosiu ambient que hi ha a Grècia. El diumenge 12 de febrer, desenes de milers de persones van protestar als carrers d’Atenes durant tot el dia, malgrat una repressió feroç que va omplir de gas lacrimògen els voltants del parlament hel•lè.

Dins, el govern va aconseguir aprovar una nova retallada de 3.300 milions d’euros en salaris, pensions i prestacions socials, a més de l’acomiadament de 15.000 treballadores i treballadors del sector públic. A canvi, es desbloquejava un nou paquet de 130.000 milions i la condonació de forma voluntària del 50% del deute. La major part de la població grega veu amb escepticisme aquesta “ajuda” i no els falta raó.

La troica ha imposat que aquests 130.000 milions d’euros es guardaran en un compte destinat únicament a pagar als creditors. Ni un cèntim anirà per a les necessitats d’una població cada vegada més empobrida. Per la seva banda, la quitació voluntària del 50% del deute tindrà un efecte molt limitat, com explica l’economista Kostas Lapavitsas: “El major pes recaurà sobre els bancs grecs que podrien fer fallida. És la raó per la que l’estat grec està buscant nous crèdits per recapitalitzar la seva banca. Per això, la reducció del deute es quedaria en res”.

En el fons, aquestes mesures de la troica només busquen retardar la fallida de Grècia perquè els grans bancs europeus puguin guanyar el màxim possible a costa de la població. La recessió econòmica, del 6,8% al 2011 i del 4,4% previst pel 2012, la desocupació massiva, de més del 20%, i la caiguda de més del 20% dels ingressos de la població farà impossible contenir el dèficit durant molts anys.

L’autogestió dels centres de treball és un pas endavant important, però Grècia necessita una fallida controlada des d’a baix que permeti deixar de pagar el deute i dedicar tots els recursos a finançar les necessitats del poble grec i no les dels banquers.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×