Agenda

Editorial | 29-M: només el primer pas

03/03/2012

En lluita. Les retallades d’avui només són la punta del iceberg del que vindrà demà. El govern del PP no para de llançar avisos per navegants de que les retallades que vindran —en paraules de la portaveu del Govern Saénz de Santamaría— “no tindran res a veure amb les que s’han fet fins ara” i suposaran un ajust “radical a la forma de gestió pública”.

Per altra banda la Reforma Laboral aprovada pel Govern —amb connivència amb la patronal— només fa que retallar una vagada més els drets de la classe treballadora. Les reformes en el mercat laboral que implica són el paradís a la terra pels empresaris: acomiadament gairebé gratuït, poder per baixar sous unidireccionalment o poder per saltar-se els convenis col•lectius, són només algunes de les retallades brutals en drets laborals.

No obstant, la resposta davant d’aquest atacs no s’ha fet esperar. Desenes de milers de persones han sortit al País Valencià contra les retallades, en el que ja s’anomena la primavera valenciana. Abans, decenes de milers havien sortit al carrer contra la Reforma Laboral el 19 de febrer. I la darrera vaga del sector educatiu del 29 de febrer va suposar les mobilitzacions més massives des del moviment contra la LOU del 2001-2002. Que passi tot això quan encara no s’han complert ni quatres mesos de Govern Rajoy mostra dues coses. Primer, que —al igual que les retallades— les mobilitzacions d’avui només són la punta del iceberg de les que vindran. I segon, que la gent està disposada a lluitar a uns nivells massius que no s’havien donat fins ara.

Al tancament d’aquesta edició la vaga general del proper 29 de març sembla més que segura. Serà un dia on la classe treballadora podrà demostrar que és la única amb el potencial per aturar les retallades. Malgrat això un sol dia de vaga general no serà suficient per aturar la Reforma Laboral. La lluita sostinguda i en molts casos victoriosa de la classe treballadora grega ens ha de servir d’exemple.

És per això que des del moviment sindical i des dels moviments socials hem d’exigir a CCOO i UGT que vagin més enllà. És necessari un pla de lluites sostingut en el temps més enllà de només un dia de vaga general. Moltes persones estan disposades a lluitar, però només si veuen que la lluita i l’esforç els hi servirà per aconseguir victòries. Alhora sabem que les burocràcies sindicals voldran tornar a la taula de negociació el 30 de març per retocar la Reforma Laboral. No els hi podem permetre. La pressió del moviment i les demandes del 29M han de ser clares en aquest sentit: retirada total de la Reforma Laboral i cap negociació en el nostre nom.

La classe treballadora ja ha demostrat abans que el carrer pot canviar el que es decideix el Parlament. Hem de confiar en les nostres possibilitats. Podem aturar la Reforma Laboral. Per això ens hem d’assegurar que la vaga general del 29M sigui tot un èxit. Les condicions estan més que donades. El missatge ha de ser clar: el 29M només serà el primer pas.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×