Agenda

Editorial | 29-M: un enorme èxit a continuar

08/04/2012

La vaga del 29M ha estat general, i massiva. S’ha notat, sobretot, als grans centres de producció, on s’agrupa la classe treballadora: a la indústria, al transport, la mineria, l’administració pública… Cal destacar que tota la indústria automobilística de l’Estat espanyol ha tancat. Segons el grup ‘Economistes davant la crisi’ el consum industrial d’electricitat va caure en un 87,7% a causa de la vaga. A la vaga de setembre de 2010, la caiguda va ser del 71,4%.

Ara, la gent està més empipada que llavors. Per dir-ho més clarament, la classe treballadora està més empipada, i s’ha organitzat millor per a aquesta vaga. Per si algú ho dubtés, la vaga del 29M torna a demostrar que la classe treballadora existeix i lluita a l’estat espanyol. El PP i els rics intenten encobrir aquest fet. “No toca fer vaga, toca treballar” van dir davant del 29M. En realitat, estaven confessant que sense la classe treballadora, tot el seu capital no treballa, no produeix res.

A alguna gent de l’esquerra i dels moviments socials també li costa entendre la importància de la classe treballadora. Moltes mobilitzacions als barris, impulsades per assemblees del 15M, o per nous espais unitaris, van ser un suport important per a la vaga, donant-li un aspecte molt més social que les anteriors. Però l’èxit de la vaga recau sobretot a l’acció unitària de la classe treballadora.

El mateix s’aplica a les enormes manifestacions. Tot i l’absència en molts casos de convocatòries unitàries, la gent treballadora de l’Estat espanyol —estigui en actiu, desocupada, jubilada o sense haver aconseguit la seva primera feina— va confluir a les protestes, fent d’elles un símbol viu del seu profund descontentament.

Aquest és el fet clau de les protestes, no els aparadors trencats i contenidors cremats per uns centenars d’encaputxats a Barcelona. Aquests incidents ni són tan greus com pinten els polítics i els mitjans de comunicació, ni són res avantguardistes com alguns dels protagonistes puguin pensar. La veritat és que sí que hi ha vàndals que intenten destrossar la nostra societat, però van amb corbata, no amb caputxa.

La vaga del 29M ha estat un èxit, però és només l’inici de la lluita que caldrà. Perquè no es tombarà la reforma laboral i les retallades amb negociacions i pactes. La gent treballadora no compartim cap interès comú amb els que ens volen fer pagar la crisi que ells van crear; som nosaltres o ells, i seria millor que els dirigents sindicals ho comprenguessin.

Però donada la seva història de fer concessions i signar acords, no podem fiar-nos d’ells. Per això, per continuar la lluita contra la reforma laboral i les retallades —en realitat, la lluita contra tot el que el PP representa— hem de continuar organitzant-nos, en assemblees unitàries als llocs de treball, barris, escoles o facultats. Hem d’estar preparades per les mobilitzacions massives que vindran, com la del proper 12 de maig. Alhora, hem de vertebrar una esquerra anticapitalista capaç no només d’impulsar les lluites avui, sinó de plantejar alternatives al conjunt del sistema per demà.

Sigui com sigui, el 29M hem marcat un gol important contra el PP i la patronal. Ara la lluita ha de continuar.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×