Agenda

Editorial | El pols es juga als carrers

01/03/2015

En lluita

L’esquerra arreu d’Europa seguim amb gran expectació els esdeveniments a Grècia. En joc està no només el futur del poble grec, sinó de tota la perifèria.

L’acord signat entre Grècia i l’Eurogrup per als propers quatre mesos no trenca amb la troica, dóna continuïtat al pagament del deute i l’austeritat. Suposa un fracàs per Syriza, comprovant que “No hi ha cap opció democràtica en contra dels tractats europeus”, com diu el mateix Juncker.

Syriza ha de canviar d’estratègia, si no vol renunciar completament al seu programa. Com afirma l’article d’aquestes pàgines centrals, ja ha quedat clar: no hi ha possibilitat de canvi real dins de la Unió Europea i l’euro. L’única alternativa passa per una ruptura amb el neoliberalisme. En aquesta direcció ha d’empènyer l’esquerra radical, tant dins (Plataforma d’Esquerra) com fora de Syriza (Antarsya).

I els carrers. Després de 32 vagues generals i l’ocupació de les places, Syriza pretén materialitzar les victòries que aquests moviments no van poder conquerir per si mateixos. Sens dubte, l’expressió política de les lluites suposa un avanç. Però no és possible un procés de democratització sense lluita social. Per això, és una bona notícia que la gent a Grècia es llancés als carrers per defensar Syriza contra la Troica. I serà una mala notícia que no es mobilitzi davant la contenció i moderació del seu govern.

Davant d’aquest 2015 ple d’eleccions a l’Estat espanyol, prenguem nota: participar en les eleccions és un pas necessari, però no suficient. Syriza ens mostra que si no transformem a l’Estat, l’Estat ens transformarà a nosaltres, fins i tot abans d’arribar al govern.

Aquest és el paper d’organitzacions com En lluita a diferents candidatures municipalistes: reforçar un discurs de ruptura i portar el protagonisme als carrers. Perquè el pols es juga als carrers, no a les institucions.

Varoufakis, tot i les passions despertades, va acabar cedint davant Merkel. I no podem seguir cedint ni un sol mil·límetre.
Hem d’avançar pel camí que obren les Marxes de la Dignitat, que tornen a Madrid el 21 de març. Allà ens veiem.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×