Agenda

Editorial | L’any del canvi

03/02/2015

En lluita

Els resultats electorals a Grècia són un xoc per a la classe dirigent a tot Europa. Per primera vegada després de la Guerra, un partit a l’esquerra de la socialdemocràcia guanya les eleccions. El gir cap a l’esquerra és massiu. No és només el 36,3% que va obtenir Syriza. Sumant el Partit Comunista, Antarsya i altres llistes, un 42,5% va votar l’esquerra. En els barris obrers el vot d’esquerres és majoritari, més del 53%. El Pasok, partit germà del PSOE, s’ha enfonsat. Del 12,5% a les últimes eleccions, ara ha obtingut un 4,7%.

La gent està entusiasmada. Tothom entén que la victòria de Syriza és un producte de les lluites. Per això, els nous ministres de Syriza es van sentir obligats, fins i tot en el primer dia després del seu nomenament, a repetir que compliran les reivindicacions dels moviments més importants dels últims anys: pujada del salari mínim, aturar les privatitzacions, legalitzar els fills i filles dels immigrants, readmetre als treballadors i treballadores que l’últim govern havia acomiadat en el sector públic.

No obstant això, el gir ha estat cap a l’esquerra, però el govern és una barreja de dreta i d’esquerra. La baixa participació de dones en el nou govern és només un senyal. Syriza ha pactat amb els Grecs Independents, un partit populista i racista. A més a més, el 17 de febrer, el nou govern té la primera trobada amb la UE. Syriza va amb les mans lligades a aquesta trobada, perquè ha dit que vol pagar el deute, que respectarà tots els tractats i que vol que Grècia es mantingui a l’euro. La direcció de Syriza creu que pot convèncer la Troica, sense dur a terme cap “acció unilateral”.

Per això és tan important que els moviments, segueixin endavant amb les seves pròpies lluites. Sense esperar a les negociacions de Syriza. I en aquest procés, es veurà encara més clar, per què necessitem un programa anticapitalista per aconseguir tot el que volem. Un programa de no pagar el deute, nacionalitzar la banca, sortir de l’euro.

L’any del canvi ha començat a tot Europa. Rajoy i Pedro Sánchez tenen moltes raons per tenir por. Acabaran com Samaràs i Venizelos a Grècia. El que nosaltres hem d’aprendre de Grècia és que la clau està en les lluites i no en tenir paciència fins a les properes eleccions.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×