Agenda

Editorial | Mesos que marcaran anys

09/10/2011

Aquest darrer estiu ha estat sens dubte un estiu atípic pel que fa al nivell de lluita, el qual s’ha mantingut molt alt malgrat que habitualment són mesos de descans. Això, barrejat amb la situació política i econòmica, ha fet que durant mesos el moviment 15M hagi estat anunciant una vegada rere l’altre que aquesta serà una tardor calenta, plena de lluites socials i laborals. Com en moltes altres coses, el temps ens ha donat la raó a aquelles que dèiem que aquesta seria una tardor calenta. Però donada la situació internacional i estatal, potser ens em quedat curs i la tardor serà molt més calenta del que ens pensàvem.

Els efectes de la crisi a nivell internacional estan posant contra les cordes als organismes internacionals, que pla d’austeritat rere pla d’austeritat són incapaços de trobar una solució als problemes econòmics que afronten països com Grècia o Itàlia. Els enfrontaments als carrers de Grècia han tornar després de l’estiu i ja hi ha convocada una nova vaga general pel 3 d’octubre. La situació torna a ser explosiva. Itàlia va viure durant l’estiu la seva primera vaga general, el Regne Unit els primers grans disturbis arran dels efectes de la crisi i la Revolució Egípcia —malgrat el que s’està dient— ha vist com a les darreres setmanes de setembre més de mig milió de treballadors han participat en una nova onada de vagues, moltes de les quals han acabat en victòria.

A l’Estat espanyol les reaccions a les retallades estan començant també a prendre formes de moviments de masses. Primer va ser el 15M, però ara son els i les treballadores organitzades les que estan mostrant el seu poder als carrers. La vaga de tres dies dels professors i professores a la Comunitat de Madrid, amb centenars d’assemblees de base organitzades per zones, és quelcom que no es veia des de feia dècades. La intenció de convocar una Assemblea General d’estudiants, treballadors de PAS i professors de totes les universitats catalanes es un altre pas en aquest sentit. Al tancament d’aquesta edició treballadores de la sanitat i usuàries es disposaven a ocupar l’Hospital de Sant Pau a Barcelona.

Que passi tot això sense que hagi acabat el mes de setembre confirma que dir-ne tardor calenta es quedar-se molt curt. I ja podem afirmar sense por que estem davant d’un mesos de lluita que decidiran com seran les nostres vides durant dècades. Guanyar o perdre les lluites que estem a punt de viure decidirà si s’imposa l’austeritat amb tot el que això implica, o si imposem la nostra manera d’organitzar els recursos i la societat. La unió del 15M amb la força dels i les treballadores defensant els seus drets no és quelcom només desitjable, sinó imprescindible per tombar les retallades. Per poder vèncer hem de tenir clara una cosa: sense la intervenció decidida dels i les treballadores organitzades no es podran aturar les retallades. La seva intervenció evidentment no garanteix la victòria, però la seva no intervenció sí que garanteix la derrota.

Ens ha tocat viure dies de retallades i de lluites, de nosaltres depèn que siguin també de victòries.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×