Agenda

Editorial | Necessitem un moviment ampli

08/05/2012

A mesura que es van imposant els plans d’ajustament i les polítiques d’austeritat, els problemes d’aquestes polítiques es fan més palesos que mai. I més que apagar el foc de la crisi, el que fan és llençar-hi gasolina. A finals d’abril, l’Estat espanyol entrava en recessió —dos trimestres seguits de caiguda del PIB. A més, cada cop són més les veus que dins les pròpies classes dirigents pensen que potser l’austeritat no és el camí. Les divisions comencen a sorgir i la possible victòria d’Hollande a les eleccions franceses, amb un discurs anti austeritat, pot acabar trencant aquest consens que hi havia fins ara entorn a la classe dirigent europea. Aquesta divisió obre les portes a un debat on les idees anticapitalistes hi tenen molt a dir.

L’altre problema al que s’enfronta el Govern del PP i el de CiU a Catalunya és la creixent oposició a les retallades. L’últim any, amb l’explosió del 15M, hem vist mobilitzacions que no es veien des de fa dècades. L’èxit de la vaga general del 29M i les massives manifestacions del primer de maig són la darrera mostra d’aquest fet. La seva preocupació és proporcional al grau (ben alt) de repressió al que ens enfrontem.

De fet, l’única raó per la qual el govern de Rajoy i el de Mas no s’enfronten encara a més problemes és la dèbil oposició frontal que estan duent a terme les direccions de CCOO i UGT. La convocatòria de noves mobilitzacions no és suficient. Després de la vaga general, continuen apostant pel diàleg, amb por que l’Estat espanyol arribi al nivell de mobilització social grec. Però la realitat és que si les retallades són com a Grècia, l’única sortida que ens quedarà serà lluitar com a Grècia.

La pressió sobre les direccions de CCOO i UGT perquè convoquin una nova vaga general abans que s’acabi el mes de juny ha de ser cada cop més gran. I és que la classe treballadora està mostrant voluntat de lluita. L’últim exemple és el vot massiu a favor d’una Vaga General intermitent per part del sector educatiu del País Valencià.

L’ambient anti PP ha crescut molt ràpidament, i en cada mobilització es mostra una voluntat de lluita i una radicalitat cada cop més creixent. Persones que fins avui no s’havien potser ni plantejat de sortir al carrer, s’estan veient amb l’obligació de fer-ho per defensar els drets més bàsics. El 12M i el 15M seran un bon moment per, un any després, omplir els carrers per mostra-los que continuem aquí, que no hem marxat i que estem disposats seguir batallant. Això ens planteja el debat real de com ens relacionem amb totes aquestes persones que fins ara no estaven als carrers. Si volem un moviment ampli que tingui possibilitats de derrotar les mesures d’austeritat, cal deixar el sectarisme estèril i establir un debat amb aquestes persones sobre com podem aconseguir victòries.

Hem d’aprofitar el moment i no deixar passar l’oportunitat de construir un moviment ampli contra les retallades i l’austeritat. Això és el que realment aterreix els governs. Qualsevol cosa diferent a tirar endavant la lluita, ja sigui negociant o esperant que ens ofereixin solucions des de dalt, és donar força als que ens estan imposant la degradació de les nostres condicions de vida.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×