Agenda

Editorial | Per un front de lluita ampli

31/01/2013

Per En lluita. Els principals partits que diuen que la població s’ha d’apretar el cinturó són els que han concedit ajuts de més de 100.000 milions d’euros a la banca. Aquests mateixos partits estan travessats per nombrosos casos de corrupció i de finançament il·legal. Aquests casos no són puntuals, sinó que indiquen els grans vincles entre els governs i els negocis establerts amb la bombolla especulativa i les polítiques neoliberals.

Els governs i la patronal mostren les retallades com l’únic camí i presenten les protestes com irracionals. Però aquesta idea falla quan després de diversos anys d’austeritat s’aprofundeix la crisi. La realitat és que el capitalisme és un sistema descontrolat que no es pot regular. La seva dinàmica de competència ferotge incentiva la cerca del benefici per sobre de les persones, la destrucció de llocs de treball, la privatització de serveis bàsics com l’educació i la sanitat. Com deien els metges de Madrid: si la sanitat pública li costa diners a l’estat, com és que les empreses privades se la volen quedar? I si dóna beneficis, perquè es dóna a les empreses? Davant d’això la raó està del costat de les mobilitzacions.

Les direccions dels grans sindicats estan tenint una actitud passiva i moderada davant el desastre social que estem vivint. Però les dues vagues generals del març i novembre de l’any passat van tenir un bon seguiment i mostren que hi ha molta gent disposada a lluitar.

En els serveis públics hi està havent una resposta a l’ofensiva d’austeritat. Destaquen els treballadors i treballadores de sanitat amb diferents vagues a Madrid i tancades als hospitals catalans. La comunitat educativa també està alerta pel nou projecte de llei d’educació del govern central (la LOMCE), que aprofundirà el model de gestió privat en l’educació.

A finals de febrer hi haurà diferents mobilitzacions arreu de l’estat contra els atacs socials. Són una bona notícia ja que uniran diferents sectors que s’estan mobilitzant. Cal avançar en aquesta línia i fer confluir les “marees”, d’educació, de sanitat, del transport i les plantilles de les empreses privades, en un ampli front contra les retallades. Cal construir una mobilització continuada. I, al mateix temps, cal vincular les lluites concretes amb alternatives globals que desafiïn la lògica de l’austeritat. Algunes alternatives són: deixar de pagar el deute (que significa buidar els pressupostos públics per pagar als especuladors), aturar les ajudes multimilionàries a la banca, nacionalitzar-la sota control social i intervenir els beneficis de les grans empreses. En definitiva, cal plantejar una sortida anticapitalista a la crisi.

Aglutinar les persones i els diferents sectors de l’esquerra que comparteixen aquesta visió es important tant per impulsar la resistència a les retallades de forma unitària i des de la base, teixint vincles entre les diferents lluites, com també per promoure alternatives a la bancarrota dels governs de l’austeritat i del sistema que defensen.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×