Agenda

Editorial | Sector públic: primera batalla

03/01/2012

El nou govern del PP ja ha anunciat que retallarà més de 16.500 milions d’euros de despesa pública. Al tancament d’aquesta edició, Rajoy encara no ha concretat exactament per on passarà la tisora. El consell de ministres del divendres 29 de desembre anunciarà les primeres mesures d’austeritat. No obstant això, és gairebé segur que les retallades més fortes les anunciarà el 31 de març, quan s’aprova el nou pressupost i just després de les eleccions autonòmiques andaluses.

Malgrat el silenci intencionat de Rajoy, podem assegurar que la major part de la tisorada recaurà sobre serveis públics com sanitat o educació. És a dir, retallaran sobretot els serveis socials que més utilitzem els i les treballadores.

L’exemple més clar ho tenim a Catalunya. A Educació, el govern d’Artur Mes retallarà més de mil milions (16%), un 8,77% aquest passat 2011 i un 7,4% al 2012. A Sanitat, l’ajust ha estat de més de mil milions al 2011 i pel 2012 serà d’uns 425 milions menys (4,8%), la qual cosa situaria a Catalunya com la tercera comunitat que menys recursos destina a la sanitat pública.

No hi ha dubte que el govern del PP seguirà el camí marcat per Mas. De fet, diverses comunitats governades pel PP ja han començat a contreure el sector públic, com Madrid, Castella la Manxa o el País Valencià.

Sigui on sigui, hem de defensar el sector públic i rebutjar qualsevol retallada. Primer perquè no és cert que tinguem molts treballs públics ni que tinguem una despesa pública desmesurada. A l’Estat espanyol només un 9% treballa per a l’Administració, mentre que la mitjana de la UE es situa en un 16%; en despesa pública els percentatges són del 39% respecte al 46% de la mitjana europea.

Segon perquè les retallades al sector públic són el primer assalt d’una nova ofensiva contra la classe treballadora en general. Si no aconseguim detenir els atacs al sector públic, la patronal tindrà més força per imposar retallades a les que treballen al sector privat. De fet, els grans empresaris ja han enviat la seva particular carta als reis demanant més competitivitat. En realitat, el que demanen és més beneficis a costa dels drets dels treballadors. En concret, els dos principals objectius són la rebaixa dels salaris i l’abaratiment dels acomiadaments.

Si a Catalunya és on més avançats van les retallades, també és, al costat de Madrid, on majors són les resistències. En aquest sentit, els i les treballadores del sector públic es mobilitzaran el dia 18 de gener a una manifestació que ha de ser tan massiva com la del passat 14 de maig. Deu dies després hi haurà la manifestació del Fòrum Social Català, a la qual estaran convidades també les i els treballadors del sector públic.

La unitat de tota la classe treballadora en aquestes manifestacions serà clau per frenar les retallades. Cal tenir clar que el nostre enemic són els grans empresaris i banquers i els seus governs. Necessitem crear un gran ambient de combativitat per intentar forçar als sindicats a abandonar la taula de negociació (al sector públic de Catalunya la Generalitat ja ha trencat el diàleg) i convocar una gran vaga general.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×