Agenda

Editorial | Votar sense deixar de lluitar

02/11/2011

Les eleccions generals del proper 20N estan marcades per dos factors. El primer és la cada vegada pitjor crisi econòmica –amb l’atur arribant pràcticament als cinc milions de persones i un milió i mig de famílies amb tots els seus membres aturats– i els programes d’austeritat i retallades. El segon és el moviment 15M, que una vegada més va mostrar el passat 15 d’octubre que continua sent un moviment de masses, amb milions de persones manifestant-se a tot l’Estat, alhora que s’estén internacionalment. En aquestes circumstàncies, la pregunta que es fa molta gent és: Què fer a les eleccions amb un moviment com el 15M als carrers?

Entenem la contradicció que pot representar per a molts i moltes activistes votar. Però també entenem que les eleccions són un moment –ens agradi o no– on es parla més de política, i com revolucionaris i revolucionaries no podem quedar-nos al marge; hem de prendre posició. Per aquesta raó, com En lluita hem impulsat la candidatura unitària “Anticapitalistes” al costat d’Esquerra Anticapitalista-Revolta Global i Lluita Internacionalista que es presenta com a mínim a 13 províncies de l’Estat.

“Anticapitalistes” pretén ser una candidatura que porti la veu de les lluites que s’estan donant al carrer als debats que sorgiran durant la campanya. Una candidatura que no està formada per polítics professionals, sinó per militants de base, tant d’organitzacions com independents, que porten anys compromesos amb tot tipus de moviments. És molt difícil que un vot a aquesta candidatura signifiqui un diputat al Congrés, però és un vot per reforçar una idea bàsica: la necessitat cada vegada major de construir un referent anticapitalista unitari que ajudi a impulsar totes les lluites. Votar “Anticapitalistes” és votar per aquesta idea.

En els llocs on no ens hem pogut presentar és necessari votar a l’opció més a l’esquerra per frenar al més que possible avanç de la dreta després de les desastroses polítiques social liberals del PSOE. A Euskal Herria, el nostre suport ha d’anar per a la coalició de l’esquerra abertzale, Amaiur. La solidaritat és clau per combatre l’estat d’excepció que viu Euskal Herria. Però és necessari recordar que, per mantenir el suport social, tan dins com fora d’Euskal Herria, és necessari que l’eix nacional i la lluita per poder decidir lliurement no afectin al discurs pels drets socials.

Amb tot, presentar-se a les eleccions i demanar el vot per a les forces anticapitalistes i d’esquerres no significa en cap moment deixar de costat la lluita als carrers i els llocs de treball. Un més que possible govern del PP imposaria unes mesures d’austeritat com les que hem pogut veure a Catalunya amb CiU o amb el propi PP a Madrid –si bé és cert que aquestes mesures no serien molt diferents sota un govern de Rubalcaba. Per això tenim clara una cosa: guanyi qui guanyi, la lluita continuarà estant als carrers. I sigui quin sigui el resultat de les eleccions, construir el moviment als barris i els centres de treball és i seguirà sent la nostra prioritat. Abandonar aquesta orientació seria abandonar qualsevol possibilitat de canvi social.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×