Agenda

Egipte | L’Exèrcit contra la revolució

06/09/2013

Wassim Wagdy, activista al Caire. L’odiat ex dictador Hosni Mubàrak ha estat alliberat de la presó, encara que romandrà sota arrest domiciliari i s’enfronta a càrrecs per corrupció i per les matances d’activistes. Els Socialistes Revolucionaris vam realitzar una manifestació contra el seu alliberament.

Un dels lemes de la manifestació era “Fora el govern de Hosni Mubarak”, ja que el cop de l’exèrcit del passat 3 de juliol va ser un intent de reafirmar el seu règim. La classe dominant s’ha congregat al voltant d’un nou líder, el general Abdel Fatah Al-Sisi, que vol esborrar la memòria de la revolució del 25 de gener de 2011.

Els militars volen empresonar tots els dissidents i tancar els espais que la revolució va obrir a l’organitzar-se políticament. S’ha imposat un estricte toc de queda, que ara comença a les 21h. S’han desafiat anteriors tocs de queda, però no aquest cop. L’exèrcit ha disparat a dues persones per conduir després del toc de queda, un d’ells va morir.

I sabem que aquesta campanya repressiva no s’aturarà en els Germans Musulmans. Tres treballadors de l’acer de Suez en vaga han estat arrestats als seus domicilis i un altre a un control de l’exèrcit. Això és una cosa nova.
Els Germans Musulmans van fer tot allò que necessitava la classe dirigent. Van ajudar a Israel assetjant Gaza amb el tancament del pas de Rafah. Estaven disposat a cooperar amb els EUA i atacar la resistència a cada oportunitat.
La Germandat és un fenomen contradictori. No és part integrant de la classe governant d’Egipte. Però, irònicament, la Germandat va fer tan a fons el treball que els van encomanar que va perdre part de la seva base social. I això vol dir que ja no és útil a la classe dominant.

Un estudi recent va mostrar que al maig d’aquest any Egipte tenia el més alt nivell de les lluites polítiques i econòmiques al món. La Germandat no va ser capaç de calmar o controlar a les masses, per la qual cosa va deixar de ser necessària per a la classe dominant. Ara els nostres governants volen trencar els seus ossos.

Ens hem mantingut en contra de la repressió. Els Socialistes Revolucionaris hem demostrat molt coratge. Però som massa petits. El moviment de masses del 30 de juny va posar 17 milions de persones als carrers i ens vam veure desbordats.
Vam lluitar per enderrocar el president Mohammad Mursi i aprofundir la revolució. Vam denunciar la repressió militar i una part de l’esquerra ens va atacar. Això va afeblir el nostre bàndol i va ajudar a la classe dominant a fer retrocedir el moviment.

Necessitàvem una organització com els bolxevics a Rússia en 1917, amb les seves arrels i prou gran per mantenir-se forta i oferir una alternativa.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×