Agenda

El neoliberalisme d’Hollande aguditzarà la crisi a França el 2013

30/11/2012

L’esquerra radical ha d’impulsar un front ampli contra les retallades. Redacció (@enlluita). Quan François Hollande va guanyar les eleccions el març de 2012, totes les previsions apuntaven que França estava prop de sortir de l’estancament econòmic i que al 2013 la seva economia creixeria un 1%. No obstant això, en pocs mesos la situació del país gal s’ha deteriorat sense que el president fes res.

Ara, les previsions de la Comissió Europea apunten que la segona economia de la zona euro només creixerà un 0,2%, és a dir, que pràcticament quedarà estancada. Una de les primeres repercussions d’aquest estancament és que l’atur creixerà. Segons l’institut d’estadística francès (Insee, en les seves sigles franceses), l’atur s’elevarà l’any proper del 10% actual al 12%.
A això cal sumar-li l’ofensiva de la patronal gal·la que, en un manifest difós àmpliament, exigeix baixar més els salaris, facilitar els acomiadaments, augmentar el temps de treball i disminuir les càrregues socials per augmentar la competitivitat. És a dir, més atur i menys drets laborals per aconseguir més beneficis. Si no aconsegueixen el seu “pacte de competitivitat”, algunes grans empreses, com l’automobilística Renault, amenacen amb traslladar les seves factories a altres països.

La victòria d’Hollande sobre Sarkozy havia despertats unes lleus esperances que el nou president plantaria cara l’austeritat imposada per l’antic Merkozy. No obstant això, les esperances amb prou feines van aconseguir aixecar el vol.
Primer, el Partit Socialista (PS), va aprovar juntament amb la dreta francesa (UMP), el Tractat de Lisboa, pedra angular de la UE neoliberal i de les polítiques d’austeritat. Després, Hollande es va comprometre de ple amb la línia germana del 3% de dèficit i va anunciar al setembre que retallaria al 2013 30.000 milions d’euros de despesa pública. Ni tan sols la dreta s’havia atrevit a tant.

Les lluites contra les retallades ja estan començant a França. Al setembre i octubre va haver-hi dues manifestacions, convocades pels sindicats majoritaris, de desenes de milers. Al novembre, també milers de persones van protestar als carrers en la jornada internacional del 14N contra l’austeritat a la UE.

L’any 2013 serà un any conflictiu per a Hollande. Es preveu que al sector industrial pugui haver-hi fins a 600.000 acomiadaments, la qual cosa encendrà la metxa de mobilitzacions més radicals, incloent vagues massives.
A França, de nou, la socialdemocracia ha demostrat que no té cap programa alternatiu al neoliberalisme. La seva gestió d’una crisi cada vegada més aguda afeblirà ràpidament al PS, igual que passa amb els seus homòlegs grecs, portuguesos i de l’Estat espanyol.

En aquest context, veurem quin paper juga l’esquerra que rebutja l’austeritat, tant el Front d’Esquerres, com el Nou Partit Anticapitalista. L’escenari convida a la unitat de l’esquerra antineoliberal per impulsar les lluites i alternatives creïbles que facin pagar la crisi als rics.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix el contingut complet del Diari En lluita d’aquest mes

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×