Agenda

El rescat de Catalunya exigirà més retallades socials i laborals

31/08/2012

La insolvència catalana encarrila la intervenció total de l’Estat espanyol. Per Angie Gago (@indiegnada). En el moment d’escriure aquest article ja ningú dubta que l’Estat espanyol serà rescatat el mes de setembre. Encara no se sap la data exacta, encara que l’agència Goldman Sachs ha assegurat que serà a mitjans d’aquest mes quan el govern espanyol demani el rescat després de saber l’opinió del Tribunal Constitucional alemany sobre el Fons de Rescat Permanent (MEDE, Mecanisme Europeu d’Estabilitat).

A això s’ha d’afegir el rescat que la Generalitat de Catalunya ha demanat a l’estat central per valor de més de 5.000 milions d’euros. És ja la tercera comunitat autònoma que demana diners del fons de liquiditat —dotat de 18.000 milions d’euros, es compromet així la meitat del fons. A canvi del diners, el govern de CiU posarà en marxa un pla d’ajustament, tal com indica la normativa del fons de liquidaditat. És dir, hi haurà noves retallades socials i laborals.

La insolvència de les diferents administracions locals només són el preludi d’un rescat total de l’economia de l’Estat espanyol, que es produirà a aquesta tardor.

Aquest nou rescat suposarà la imposició de dures condicions per a les classes populars. Són vàries les fonts que informen que el govern del PP està negociant ja les condicions per a aquest rescat, conegudes com el Memoràndum d’Enteniment, una llista d’exigències que la troica faria a l’Estat espanyol a canvi dels diners prestats.

Sense saber exactament aquestes condicions, podem aventurar que vindran en forma de més retallades en els drets laborals i socials tenint en compte l’experiència del rescat als bancs de juliol passat, que va venir acompanyat de retallades per als funcionaris i funcionàries i per les persones aturades i d’una pujada d’impostos per al consum, entre altres mesures.

La raó del rescat és la mateixa que la que va portar a l’executiu del PP a demanar diners al Banc Central Europeu (BCE) el juliol d’aquest any: el deute de la banca espanyola i la necessitat de liquiditat dels bancs per tornar a prestar els diners i engegar de nou la màquina de l’especulació. Un deute que des d’ara fins a desembre arribarà a 80.000 milions d’euros i al qual l’Estat espanyol serà incapaç de fer front.

No obstant això, aquest rescat no acabarà amb els problemes del deute ni serà una solució per sortir de la crisi. Un nou rescat no farà una altra cosa que augmentar el deute públic i l’Estat haurà de pagar uns interessos altíssims per salvar als mercats.

Com hem vist en altres països com Grècia o Irlanda l’espiral de rescats i austeritat que responen a la lògica neoliberal l’única cosa que està fent és empitjorar les condicions de vida de la classe treballadora, per la qual cosa oposar-se al rescat i exigir un referèndum és l’única sortida si volem defensar els interessos del 99%.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×