Agenda

Eleccions municipals: s’obre un nou cicle de lluites malgrat la victòria de la dreta

14/06/2011

Per Guillem Boix. La guanyadora de les eleccions municipals tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol ha estat la dreta (CiU i PP). El PSOE i el PSC han patit una davallada de vots històrica, un milió i mig de vots perduts a tot l’Estat. En realitat no és la dreta qui guanya, és l’esquerra retalladora de drets la que perd. El cas d’Euskal Herria, amb la irrupció de Bildu, mereix un anàlisi específic (vegeu article pàgina 3).

ICV-EUiA també perd vots a Catalunya, i és la formació de l’esquerra institucional que més aguanta. Tanmateix, no aconsegueix captar els vots del descontent que se’n van majoritàriament a l’abstenció o les candidatures alternatives.

ERC, deixa de ser el referent de l’independentisme i continua la seva davallada. A Barcelona es queda amb dos regidors després de pactar amb el neoliberal Laporta. I perd representació a Girona i a molts dels seus feus històrics. La seva direcció ha dimitit en bloc i ja parlen de renovació total.

Anglada i la feixista i racista PxC, creix i obté representació a ciutats importants del cinturó metropolità. Els discursos basats en la idea que no cal denunciar els feixistes, que això els dóna protagonisme, s’han mostrat totalment ineficaços. Cal potenciar campanyes com la d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i combatre tant el discurs com l’activitat de PxC per aïllar-los i aturar-los.

Una altre punt preocupant és la victòria del PP a Badalona, on el PP ha guanyat a través d’un discurs obertament racista i xenòfob. Això, que pot ser l’avantsala de la política que el PP utilitzarà, pot provocar dues coses: la ultradretització dels partits de la dreta i l’augment del suport de PxC als llocs on el PP continua essent una força minoritària: Vic, Ripoll, Manresa, el Vendrell, etc.

Les candidatures alternatives creixen i es consoliden. Les CUP sobrepassen els 100 regidors, la CUP-Alternativa per Barcelona, on participàvem, entre molts d’altres, els i les companyes d’En Lluita, supera la barrera del 10.000 vots i es situa com a sisena força a la ciutat, per davant de formacions amb representació al parlament com Ciudadanos, que també s’enfonsa. Les Candidatures Alternatives del Vallès, creixen i es consoliden a diverses localitats, també creix Gent de Gramenet i UM9 de Ribes. El camí que cal seguir en el terreny electoral es la configuració d’alternatives que uneixin les diverses famílies de l‘esquerra radical, com ha començat a passar a Barcelona.

És probable la victòria del PP a les eleccions estatals. Però aquest cop la dreta retallarà drets amb un moviment al carrer que ara per ara no para de créixer. Un moviment que a diferència del passat, no és només polític —per una democràcia real— sinó que també hi té un paper clau la component econòmica: atur i defensa de l’Estat del benestar. Ara ja tothom sap que malgrat que la dreta guanyi a nivell electoral, això no desanimarà la capacitat de respondre des del carrer. El període de governs social-liberals que va començar el 2004, s’ha acabat. S’obre un nou cicle de lluites i l’esquerra anticapitalista hem d’estar a l’alçada de les circumstancies. Les acampades i la indignació estan fent més per la unitat de l’esquerra radical que la feina que s’ha fet en els últims anys. Des d’En lluita ens comprometem a seguir treballant per estendre i reforçar el moviment al mateix temps que treballarem pel reagrupament de l’esquerra anticapitalista.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×