Agenda

Estats Units | Rebel·lió contra les retallades

05/03/2011

Per Jesús M. Castillo. Arran de la crisi econòmica, el govern federal d’Obama i els governs estatals dels EUA van acumular un gran dèficit públic. Per eixugar-lo tant demòcrates com republicans ha apostat per retallar les prestacions i els serveis públics (ja de per si escassos i precaris als EUA) i engegar una campanya de desprestigi dels empleats públics; acusant-los de ser uns privilegiats per comptar amb una pensió de jubilació assegurada, un salari digne i estabilitat en el treball. Aquest atac es va estendre immediatament cap als sindicats, ja que els treballadors sindicats compten amb millors condicions laborals.

La ràbia contra l’ona d’atacs antisocials va esclatar a l’Estat de Wisconsin el passat 14 de febrer. El governador republicà Scott Walker, anomenat “Hosni Walker” pel seu caràcter antidemocràtic, va anunciar una llei que pretenia aprovar per la via d’urgència per fer pagar als treballadors públics els efectes de la crisi (mitjançant acomiadaments i augmentant les cotitzacions de les pensions i la cobertura sanitària) i afeblir els seus sindicats (limitant la seva capacitat negociadora i posant en alerta a la Guàrdia Nacional per intervenir en cas de vagues).

Una marxa al capitoli estatal contra les retallades a l’educació planificada amb un mes d’antelació, abans que s’anunciés la polèmica llei, va reunir, superant qualsevol previsió, a més de 1.000 estudiants i professors que van inundar l’edifici sota el crit de “Kill the Bill!” (“Mata la Llei!”). Des de llavors s’han donat les majors mobilitzacions que es recorden a Madison en molts anys i que han reunit durant diversos dies a desenes de milers de treballadors.

Estudiants i treballadors del sector públic i el privat s’han mobilitzat conjuntament, molts d’ells inspirats per les massives i victorioses mobilitzacions revolucionàries als països àrabs. Desenes de col·legis van tancar les seves portes en protesta. Fins i tot els bombers, que no es veien afectats pels atacs, es van mobilitzar en solidaritat amb els altres treballadors que també van rebre mostres de solidaritat de desenes de sindicats de tot els EUA. Les protestes van forçar als congressistes demòcrates a boicotejar les sessions en les quals s’anava a debatre la llei.

No sabem si aquestes mobilitzacions aconseguiran frenar l’aprovació de la Llei Walker però el que sí és segur és que els atacs antisocials continuaran a Wisconsin i per tots els EUA mentre duri la crisi. No obstant això, la classe treballadora nord-americana, malgrat els brutals atacs que va patir durant el macartisme dels anys 50 i els anys de Reagan en el poder durant els 80, està guanyant confiança en la lluita perquè la crisi la paguin els que l’han provocat.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×