Agenda

Europa es rebel·la contra l’austeritat

04/02/2012

Per Luis Zhu. La recessió tornarà a planar les i els treballadors de la UE en aquest 2012. La crisi que va començar al 2008 i les retallades dels últims anys ha empobrit a una gran part de la població, sense haver aconseguit cap millora. No obstant això, la classe dirigent europea recepta més austeritat. El seu discurs que la classe treballadora ha d’estrènyer-se el cinturó per una crisi que no han provocat aixeca mes rere mes més oposició.

La cimera europeu del passat 30 de gener va ser rebuda a Bèlgica amb una vaga general històrica. Els i les treballadores belgues no havia paralitzat el país des de 1993. Encara que amb un seguiment desigual, molts aeroports, transports per carretera i trens van quedar col·lapsats per la vaga. Els dirigents europeus van haver d’aterrar a un aeroport militar per arribar a Brussel·les. El govern belga planeja retallar més d’11,000 milions d’euros durant aquest 2012. Entre altres mesures, l’executiu vol pujar l’edat de jubilació i retallar les prestacions de desocupació.

A Itàlia, les retallades de Mario Monti puja fins als 25,000 milions d’euros. L’última mesura que ha despertat la ira dels i les treballadores ha estat l’augment dels impostos que graven la gasolina. Milers de transportistes van bloquejar diverses ciutats italianes durant l’última setmana de gener. A les protestes es van sumar també altres transports, així com personal del sector públic per l’augment en l’edat de la jubilació i l’increment de l’IVA.

També a Romania gener ha estat un mes “calent”. Milers de persones han abarrotat les places de Bucarest i altres ciutats contra les retallades en la seguretat social i, en general, la carestia de la vida. Romania, que compta amb un PIB 130 milions d’euros, té un deute de més de 100 milions d’euros. El FMI va pressionar perquè el govern passés la tisora de forma dràstica, quan, per exemple, un metge resident cobra tan sol 200 euros. La població es va rebel·lar i va aconseguir tirar a baix la retallada sobre la seguretat social i, després de diverses setmanes de protestes sostingudes, van aconseguir que el ministre d’Exterior, que negociava amb el FMI el paquet de “ajudes”, dimitís.

A Grècia, l’austeritat es contínua aplicant amb puny de ferro, mentre els i les treballadores continuen amb la resistència. Durant l’última setmana de gener, els i les treballadores de Intracom, una gran empresa de telecomunicacions, van fer vaga durant diversos dies. Així mateix, el personal de la principal empresa d’acer també es van declarar en vaga durant diversos dies. Alguns treballadors i treballadores van arribar a ocupar un canal de televisió des d’on emetien els seus comunicats.

Com ens mostren la classe treballadora europea, l’única opció front a les retallades és la resistència per tots els mitjans necessaris.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×