Agenda

Euskadi | EH Bildu, gran èxit, grans reptes

09/11/2012

Per Òscar Simón (@simongorjeos). En línies generals les eleccions a la Comunitat Autònoma Basca (CAB) han suposat l’enfonsament del front unionista encarnat pel PP i PSOE, la tornada del PNB-EAJ a la lehendakaritza, la desaparició d’IU com a força parlamentària i, sobretot, la irrupció d’EH-Bildu (coalició formada per l’esquerra abertzale, Aralar, Alternatiba i Eusko Alkartasuna) com a segona força política. L’obtenció de 21 diputats i 276.989 vots deixen ben clar l’absurd que suposava la il·legalització i suposa una gran notícia per a la societat basca en general, i per a l’esquerra rupturista en particular.

L’única força política que incrementa el seu suport electoral és EH Bildu. Aquesta coalició ha estat possible gràcies a un canvi d’estratègia de l’esquerra abertzale, abandonant la lluita armada i la seva aposta per formar un pol sobiranista d’esquerres. És molt important ressaltar que a Euskadi i en certa manera també a Galiza s’està reproduint un fenomen que ja hem vist a Grècia, que no és un altre que la conformació d’un espai polític a l’esquerra del social liberalisme. EH Bildu, y en menor mesura, AGE (Alternativa Galega de Esquerda) deixen ben clar que no només és possible llançar coalicions electorals amplies contra les retallades, sinó que a més aquestes són capaces d’il·lusionar i mobilitzar a amplies capes de les classes populars.

Després de les declaracions d’Iñigo Urkullu, sembla clar que el PNB-EAJ, amb 27 diputats (a 11 de la majoria absoluta), governarà en solitari, buscant suports variables en funció de les circumstàncies. Urkullu ha situat com a primera prioritat la lluita contra la crisi, com a segona la pacificació i en tercer lloc el futur d’Euskadi a la UE. És a dir, que malgrat la majoria nacionalista el PNB no buscarà un pacte estable amb Bildu perquè tem que aquesta li arrabassi l’hegemonia social. De centrar-se el debat polític en la qüestió nacional, la formació d’Urkullu no podria mantenir-se en l’ambigüitat calculada que practica. Euskadi porta tres trimestres seguits amb el PIB en negatiu i, encara que la seva situació social és millor que la de moltes altres comunitats, la crisi és també una realitat.

El PNB té clara les seves prioritats i la seva política anirà dirigida a defensar els interessos de la burgesia de Neguri. Per a EH Bildu s’obre un escenari de confrontació social. La recessió econòmica deixa poc o cap espai a la negociació. No pagar el deute, la reducció de la jornada laboral per repartir el treball, la defensa del medi ambient contra l’explotació del gas a Araba, entre altres lluites, suposaran tensions dins de la coalició EH Bildu, en la qual conviuen sectors revolucionaris amb socialdemòcrates moderats.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×