Agenda

Grècia: després de les eleccions ara toca el carrer

21/06/2012

Per Andy Durgan. No és cap sorpresa que, com va informar la BBC, la classe dirigent internacional hagi donat la benvinguda a la victòria electoral de la dreta el passat 17 de juny.

Per evitar que les forces oposades al rescat triomfessin –principalment la coalició d’esquerres Syriza–, la classe política europea i les institucions financeres han llançat una campanya de por, segons la qual la victòria de Syriza hagués significat la sortida del país de l’euro i una catàstrofe total.

El partit guanyador, Nova Democràcia (ND), ha vist com el seu resultat electoral ha pujat de 18,9 al 29,6% en sis setmanes. No obstant això, la totalitat de les forces favorables al rescat segueix sent minoritari, ja que va aglutinar només el 42% del vot popular. A més, el nombre d’escons de ND està molt unflat pel “regal” de 50 escons que rep per ser el partit més votat.

La direcció de ND ha afirmat tot tipus de coses en la seva recerca de vots, des de prometre que “renegociaran” el pla de rescat fins a apel•lar als votants de la ultra dreta amb proclames contra la immigració i el seu suposat vincle amb la delinqüència.

No s’ha d’oblidar que ND, que ara ho venen com un salvador, és el partit corrupte que va falsejar els comptes. Ara forma govern amb el Pasok –que després de ser la principal força del govern segueix perdent suport des del 37% de fa tres anys al 12% actual.

La formació d’un nou govern no significa el final dels problemes per a l’economia grega ni que la situació política torni a ser estable.

Malgrat que des de la troica (UE, FMI i BCE) es parla de relaxar l’agenda de retallades i “reformes”, els dirigents de la UE han deixat molt clar que el pla de rescat en el seu conjunt ha de seguir endavant amb tot el que això significa per a la gran majoria de la població: més retallades, més pobresa i més patiment.

Tot i no guanyar les eleccions, l’oposició al rescat ha sortit reforçada. Les forces a l’esquerra del Pasok han tret gairebé un 40% del vot, el seu millor resultat des del final de la Segona Guerra Mundial. Destaca l’excel•lent resultat de la coalició Syriza, que ha aconseguit augmentar el seu suport electoral en deu punts, arribant al 27% del vot. Entre la gent més jove va ser el partit més votat.

Syriza es va presentar amb un programa que va ser tot un repte a la política d’austeritat de la UE. El vot per Syriza va ser un vot de rebuig a la política punitiva i antisocial imposada per la UE i els bancs. No obstant això, en els dies previs als comicis Syriza va fer un gran esforç per aparèixer com una formació més responsable, sobretot amb la insistència dels seus dirigents en el seu compromís amb la UE.

La raó per la qual Syriza va perdre les eleccions no va ser perquè les seves propostes polítiques no eren suficientment realistes. Al contrari, el problema amb Syriza ha estat precisament el gir cap a el ‘realisme’ de renegociar l’austeritat. Això va significar que el to i el contingut del debat electoral es va tornar més favorables per a les forces pro austeritat. Syriza no va aconseguir contestar el terrorisme mediàtic respecte a la sortida de l’euro, exactament perquè no va tenir una posició clara en contra d’ell.

La dada més alarmant dels resultats electorals va ser, sens dubte, que els nazis d’Alba Daurada van mantenir el seu resultat anterior, gairebé un 7%, a pesar que tots els sondejos van preveure una baixada en el seu suport. Després de les accions violentes dels nazis en les últimes setmanes ningú pot creure que els seus votants no siguin conscients del que voten.

A més de resistir a les retallades i als nous atacs contra els treballadors i treballadores gregues que sens dubte vindran, l’esquerra haurà de mobilitzar-se massivament contra l’amenaça nazi. Els resultats electorals han deixat en evidència la posició tant de Syriza –almenys de la seva direcció– com la del Partit Comunista (KKE) d’intentar minimitzar l’amenaça feixista. La campanya llançada fa mesos per la coalició anticapitalista Antarsya (formada entre altres pel SEK, organització germana d’En lluita a Grècia) i altres col•lectius locals ha organitzat mobilitzacions contra el feixisme que són ara més necessàries que mai.

Durant els mesos que vénen la defensa d’Antarsya de sortir de l’eurozona i nacionalitzar els bancs sota control popular, com l’única manera de trencar amb la política d’austeritat, serà clau per aclarir els problemes reals als quals s’enfronta la classe treballadora.

Després de les eleccions, la lluita ha tornat a un terreny molt més favorable per als i les anticapitalistes: el carrer i els centres de treball. Antarsya veu com molt positiu l’ascens de Syriza, buscant sempre la màxima unitat en la lluita amb les seves bases.

Amb 19 vagues generals i una infinitat de lluites a les seves esquenes, la classe treballadora grega segueix tenint a les seves mans el futur de les polítiques d’austeritat. El que passi a Grècia als propers mesos serà clau per al futur de les classes populars a Europa.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×