Agenda

La lluita pels nostres llocs de treball un exercici de dignitat i responsabilitat col·lectiva

30/04/2013

Per Clara Camps Calvet Les universitats públiques catalanes es troben en una situació molt crítica. Des de l’any 2010 les Universitats han patit més d’un 18% de retallades del seu pressupost i aquest any 2013 podem arribar a patir una retallada d’un 20%. Aquestes retallades han tingut, com a conseqüència, que en aquests dos últims anys hagin perdut la feina més de 1000 professors i professores. Una acomiadaments la majoria encoberts per la via de no renovació de contractes.

La lluita del professorat, junt amb la resta de la comunitat universitària, de la UAB, el curs passat, va ser exemplar. Aturades de consells de govern i consells socials i una candidatura rupturista a les eleccions a rector de la UAB, que va guanyar de llarg en vots, eren l’expressió d’un no rotund als acomiadaments i a les retallades.

Aquest curs 2012-2013 professorat de la UB, la UAB, la UPC, la UPF, la UdG i la UdLl uníem forces per celebrar una gran Assemblea de Professorat de les Universitats Catalanes al convent dels Caputxins de Sarrià. Una assemblea que com la Caputxinada del 1966, reunida sota el jou del règim franquista, alçava la veu per reivindicar una Universitat pública, popular i democràtica. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública aconseguia reunir més de 300 professors i professores de gairebé totes les universitats dels països catalans. Aquesta gran assemblea va tenir com a resultat el creixement de professorat disposat a lluitar en el marc de les universitats, el naixement de la PUDUP a la UdG i la UdLl, el naixement d’assemblees en vàries facultats de la UB i l’enfortiment del teixit organitzat de la UPC, per posar-ne els principals exemples. Una comissió mobilitzacions de professorat que coordinava el moviment de professorat de totes les universitats naixia en el marc de la PUDUP. L’ordre del dia de l’Assemblea deixava ben clar la importància d’una doble lluita que no havíem d’oblidar. D’una banda, la lluita en contra la precarització de les condicions laborals i salarials del professorat, denunciant la conseqüent pèrdua de generacions de coneixement.

D’altra banda, la lluita per aturar el procés de mercantilització que estan patint les nostres Universitats. En tot moment, expressàvem que el coneixement és un bé comú que ha d’estar en mans de les necessitats socials i que no pot quedar al marge del conflicte, sinó que n’ha de denunciar les causes i aportar-hi solucions. Aquest final de curs els rectors han començat anunciar més acomiadaments i retallades. El consell de govern i el consell social de la UPC ha aprovat 340 acomiadaments de personal. El rectorat de la UB, també, ha informat que es produiran acomiadaments, però no n’ha deixat clares les xifres. En la mateixa línia, el rectorat de la UAB tampoc s’acaba d’explicar. La lluita a la UPC s’ha encès: el rectorat ocupat, mocions aprovades al claustre contra les retallades, grans assemblees… A la UB amb molt desconcert s’inicia, també, un procés de lluita. A la UAB el comitè d’empresa està exigint explicacions sobre quina és la situació que pot arribar a viure el professorat.

Mentrestant el moviment estudiantil, amb un esperit absolutament solidari, desobeeix en defensa de la Universitat pública i dels nostres llocs de treball. Enmig d’aquesta situació absolutament crítica, el professorat hem de combatre la lògica meritocràtica i competitiva que s’ha imposat a les universitats, i que ara pot servir per justificar acomiadaments, i hem de lluitar pels nostres llocs de treball com a exercici de dignitat i responsabilitat col•lectiva. Responsabilitat de col·laborar en la construcció d’una Universitat pública i popular que sigui esperança per les nostres societats.

Clara Camps Calvet és professora retallable de la Universitat de Barcelona i membre de la PUDUP.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×