Agenda

La sanitat s’alça

07/01/2013

El juliol passat, després de l’anunci de la retirada de la paga extra de Nadal, sortien al carrer les empleades públiques de tot l’estat per expressar la seva ràbia, iniciant els #DivendresNegres. Les mobilitzacions, fragmentades en general, a excepció de la vaga general, han continuat des de llavors a diferents administracions. Aquesta onada s’ha ajuntat amb la onada que ja va començar a Catalunya el 2011 contra les retallades a la sanitat que unia usuàries i treballadores. Cristal·litzant en la tancada de l’Hospital de sant Pau ha obert una altra onada de tancades als hospitals catalans, inspirats tots ells en la #MareaBlanca de Madrid i la seva magnífica vaga de quatre dies a tot el sector.

Com molts altres col·lectius, associacions i usuaris en general, En lluita hem donat suport, en la mesura de les nostres possibilitats a les diferents tancades dels hospitals. Ja sigui simplement visitant els centres o intentant organitzar-hi activitats de suport. Per això hem volgut fer aquest petit butlletí. Per donar veu a la gent que lluita i per visualitzar que les lluites no estan aïllades. Que les reivindicacions són les mateixes i que la gent s’enfronta als mateixos problemes i reptes en les lluites.
Quan una batalla es desinfla pot semblar que estem perdent, però si veiem el quadre gran, podem veure que aquestes onades que pugen i baixen formen part d’una gran marea que creix i s’articula. Per això és tant important posar en contacte les diferents activistes. Per aprendre i inspirar-nos mútuament, i sobretot organitzar una resposta conjunta i contundent.

Que les victòries són possibles ho demostren els treballadors i treballadores dels autobusos i metro de Barcelona que han recuperat la seva paga extra després de diferents jornades de vaga. Però a la sanitat les coses es compliquen, perquè s’ajunten reivindicacions laborals amb demandes generals contra les retallades i privatitzacions. Cal una doncs, una mobilització més gran i coordinada. El dia 2 de gener hi ha una reunió de tots els comitès i juntes de personal del sector sanitari de Catalunya. Pot ser que aquesta reunió ajudi a avançar, però sens dubte el que ens cal és unitat des de la base, coordinant les assemblees de treballadores. Per suposat que és important que els sindicats estiguin units. Però si plantegem mobilitzacions com una vaga de la sanitat, o inclús llançar la idea d’una vaga del sector públic, cal que siguin assumides, impulsades, autoorganitzades per les mateixes treballadores. Massa cops els comitès dubten o inclús frenen. Unitat sindical, però sobretot, unitat dels treballadors. Cal un impuls de sota, aixecar una autèntica Marea Blanca per frenar el tsunami neoliberal.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×