Agenda

La tancada de l’Hospital Clínic demana suport i radicalitat en la lluita

07/01/2013

Per Cesc Laporta. 15/12/12 Sota el lema: Per la Sanitat Pública, una gran pancarta dóna la benvinguda a l’Hospital Clínic de Barcelona. Just darrera, algunes tendes de campanya contra la privatització de l’Hospital i unes taules on es recullen firmes a favor d’uns serveis públics i de qualitat per als treballadors, les treballadores i per a la ciutadania.

Les tendes de campanya pertanyen a la recent creada Assemblea de L’Hospital Clínic (HC); les taules, al comitè d’empresa format per set sindicats i que representa a més de 4.500 persones.

En la tancada al Clínic és viu una tensió latent entre dues formes de reivindicació que defensen un mateix objectiu. Per una banda, l’Assemblea del Clínic, impulsada per l’Assemblea de l’Eixample Esquerra (AEE) i hereva de la lluita de l’Hospital de Sant Pau, formada per treballador i treballadores de l’HC, membres del Grup de Defensa de la Sanitat Pública, membres de la AVVEE, membres de la Plataforma Aturem la Privatització de la Sanitat Pública (PAPSP), estudiants de la UAB i la UB… Un espai de confluència de col·lectius, plataformes i personal del centre des d’on es va llançar la convocatòria per a la tancada, convidant a les assemblees dels barris veïns, dins del marc de coordinació de tancades per la Sanitat del 12 de desembre. Per a la Isabel, una de les impulsores de la tancada i membre de l’AVVEE i de l’AEE està clar: “la força del moviment en defensa de la Sanitat Pública rau en la seva transversalitat”.

Per l’altra banda, trobem el comitè d’empresa que realitza concentracions dins del centre i que ha engegat una campanya de recollida de signatures a favor de la creació d’un ens jurídic de gestió pública de l’HC, per forçar aquest debat al Parlament. Quan preguntem a Mª Luz Mendez, la seva presidenta, sobre la tancada com a forma de lluita es mostra tèbia: “De moment no ens tanquem, però no ens oposem a la tancada”. En la mateixa línia es posiciona Ricard Gomà, ex-regidor d’acció social i ciutadania de ICV.

Des de l’Assemblea del Clínic s’han realitzat esforços per acostar postures amb la redacció d’un manifest, que era una demanda del comitè, però aquest matí han declinat donar-los recolzament al·legant errors metodològics. Com comenta la Noemí, delegada sindical de CGT de l’HC i treballadora de la unitat d’infermeria: “La CGT participa activament a la tancada i en les accions del comitè, i alhora pressiona des de dins perquè recolzin la tancada”.

La tancada està comptant amb un suport ciutadà inesperat. En l’Assemblea del dia 12 a la tarda i van participar més de 150 persones. Els membres de l’Assemblea del Clínic demanen radicalitat en la lluita, han decidit que la tancada sigui indefinida i demanen el suport del comitè d’empresa.

Per a En lluita aquest és el camí a seguir; connectar la lluita del Clínic amb la campanya per la Sanitat i la resta de tancades, pressionar als comitès d’empresa, superant-los i forçant així el seu suport a les accions i per últim, teixir les complicitats veïnals de col·lectius, entitats i usuàries per donar força a la reivindicació; una estratègia per guanyar.

Cesc Laporta, és membre d’En lluita

La tancada es va acabar el dia 19 de desembre de 2012 tot i que les mobilitzacions i assemblees continuen.

Fotos: Mireia Chavarria

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×