Agenda

La Universitat balear s’organitza contra les retallades

04/05/2011

Per Aligi Molina. La comunitat universitària balear té fama, entre els seus mateixos estudiants, de tendir poc a la mobilització. El caldo de cultiu per canviar aquesta realitat està servit. Les mobilitzacions des de la lluita estudiantil contra el Pla Bolonya han estat poques malgrat les retallades de pressupost que ve sofrint la comunitat universitària, començant per la reducció dels salaris dels funcionaris aplicat al juny de 2010. Des de llavors, els atacs a la Universitat no cessen. El Govern balear del PSOE, presidit pel senyor Antich, acumula ja dos anys consecutius de retallades al pressupost de la Universitat: un 4,4% en 2010 i un 7,5% en 2011.

Les retallades i les seves conseqüències no poden veure’s de forma aïllada, i en aquest cas no poden desvincular-se del projecte proposat al Pla Bolonya. Un dels objectius del pla és el de reduir el nombre d’alumnes per aula, objectiu que vist de manera aïllada pot presentar-se com un avantatge. No obstant això, davant les retallades en el finançament s’han hagut d’implantar numerus clausus (quota limitada) en set nous estudis l’últim any, a més de retallar el nombre ja limitat de places en altres estudis. Cada vegada resulta més difícil als estudiants balears accedir a la UIB. Així i tot, en algunes carreres existeixen classes amb més de 100 alumnes, amb un únic professor i sense infraestructura suficient per tots ells. Aquesta falta d’espai és un altre problema important malgrat que existeixen plans per construir nous edificis però que no es poden escometre per la falta de pressupost.

Al mes d’abril, els estudiants del grau de Treball Social han començat a mobilitzar-se davant la indignació per la falta de professors, per l’augment del preu dels crèdits i, en definitiva, per la mala gestió dels seus estudis. El missatge d’indignació s’ha fet arribar a la rectora Montserrat Cases el passat 18 d’abril amb manifestacions a l’acte de presa de possessió del seu nou equip de Govern.

Els estudiants hem de donar suport a aquesta mobilització i fer el moviment extensiu a la resta d’estudis. Les retallades en un dret fonamental com l’és l’educació els sofrim tots, ja que perdem en quantitat —nombre de places— i al mateix temps, en qualitat. Aquesta pèrdua es genera arran de la falta de finançament públic que porta a la Universitat a buscar recursos en iniciatives empresarials privades que participen, entre altres fases, en la creació dels plans d’estudi, l’eix central dels quals deixa de ser la persona i el desenvolupament del seu esperit crític, passant a ser el capital privat i la satisfacció dels seus interessos, formant a les persones segons les necessitats del mercat. Es veu ja l’inici del procés de privatitzacions d’un altre pilar bàsic dels drets socials.

Aquesta lluita necessita el suport de tots els i les estudiants i l’impuls de les diferents organitzacions anticapitalistes i moviments socials per dotar-la de transversalitat, fent veure els col·lectius universitaris la necessitat de lluitar junts.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×