Agenda

L’ajustada victòria de Maduro mostra els reptes del procés social

01/05/2013

La dreta avança en vots i intenta desestabilitzar el pais amb la violència. Per Santi Amador (@SantiagoJosAmad). Les eleccions del passat 14 d’abril a la presidència de la República Bolivariana de Veneçuela van donar com a vencedor per gairebé 300.000 vots d’avantatge a Nicolás Maduro candidat del governant PSUV (Partit Socialista Unificat de Veneçuela).

El líder de l’oposició, Henrique Capriles, qui ja va estar implicat a successos com l’assalt a l’ambaixada de Cuba en el fallit cop d’estat de 2002, ha seguit una estratègia de desestabilització planificada abans de conèixer els ajustats resultats finals.

El resultat ha estat que els seus seguidors han assassinat a vuit militants chavistes, i han atacat i cremat varies clíniques on treballen mèdics cubans, edificis institucionals i seus del PSUV en els dies posteriors a les eleccions.
L’oposició s’ha reinventat amb una estratègia d’apropament discursiu –Capriles fins i tot va afirmar en campanya que nacionalitzaria als metges cubans o que mantindria les missions– i estètic –el candidat dretà vestint de manera informal com el poble–, sense abandonar la clàssica estratègia colpista dels dies posteriors a les eleccions. En el seu horitzó es contempla la denúncia internacional al govern de Maduro, buscar negociacions o capitulacions del govern, o potser la convocatòria d’un referèndum revocatori.

Com assenyalen Marea Socialista –corrent anticapitalista del PSUV– i altres sectors del chavisme, la causa de l’augment electoral de la dreta i la seva gosadia en sembrar el terror als carrers cal buscar-la en els errors o interessos contraposats al poble d’un sector que diu estar al costat del mateix. Sense el paper de la ‘boliburguesia’ –buròcrates i arribistes de l’aparell estatal– no s’entén la pèrdua de suports al projecte chavista, fins i tot en sectors populars que semblaven incondicionals del procés.
La dreta ha jugat amb les mancances que pateix el poble, com la pujada de preus, les apagades elèctriques –en molts casos per sabotatges dels enemics del procés–, amb la corrupció de la ‘boliburguesia’, i amb l’enorme problema de la inseguretat.

Per això, com demanen els sectors revolucionaris i honestos del chavisme citats anteriorment, cal aprofundir el procés en diversos sentits: la construcció del PSUV des de baix, la nacionalització de tot el sector bancari, el control obrer i no per buròcrates de sectors estratègics de l’economia, mesures contra els especuladors, depuració de ‘boliburguesos’ i corruptes de l’aparell estatal, etc.

La defensa de les nombroses conquestes del procés –lluita contra l’atur i la pobresa, alfabetització, democratització de l’estat, etc. – i l’aprofundiment del mateix només podrà portar-se a terme per la més àmplia mobilització de les classes populars.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×