Agenda

L’art que immortalitza la protesta

31/03/2014

Equip de Fotomovimiento

La fotografia del Che es va convertir en un símbol de resistència arreu del món.

La fotografia del Che es va convertir en un símbol de resistència arreu del món.

Fotografia | Ensenyar al món imatges d’alternatives és un element important per a l’extensió de les lluites.

La fotografia durant la història ha tingut papers múltiples. S’ha utilitzat com a pura estètica, per informar, com a element de denuncia, per manipular fets, etc. La fotografia ha servit per explicar els fets més importants de la història. Algunes fotografies han fet canviar opinions a societats senceres. Mostra d’això, és, per posar un exemple, la foto d’Alberto Korda (1960) del Che Guevara convertida en símbol universal de rebel·lia en totes les seves interpretacions. Un altre exemple va ser la fotografia de la nena vietnamita corrent nua, del fotògraf Nic Ut, que va retratar el patiment i la desesperança humana de la infància a la guerra.

El col·lectiu Fotomovimiento vam començar amb el 15M, com activistes a la plaça, quan es van formar les diverses comissions també va néixer la de fotografia. Les persones que ens vam trobar allà vam creure que ja era hora de fotografiar i mostrar al món en quina situació estàvem. La fotografia havia de ser un element indispensable en la revolució.

Arma de doble tall

La possibilitat de difusió que ens ha donat la xarxa és un gran avantatge. En pocs segons, una imatge pot donar la volta al món, fent que qualsevol persona que tingui una connexió a Internet pugui saber què està passant en qualsevol punt del món. El problema pot venir per les descontextualitzacions: cal que quedi ben clar on i quan ha estat feta aquesta fotografia. Un mínim de text que contextualitzi allò fotografiat hauria de ser imprescindible en totes elles.

Quan sortim a fotografiar al carrer hem de ser conscients que les nostres imatges es poden convertir en una arma de doble tall. Això és així per diverses raons. Hem de tenir en compte que les persones que veuen una imatge interpreten la realitat a través d’ella. Per exemple, un pla més o menys obert pot canviar completament el sentit del que realment estava succeint. En utilitzar plànols molt tancats guanyem en espectacularitat, però també estem descontextualitzant i això pot dirigir en un sentit o en el contrari l’opinió que l’espectador es formi sobre el mateix fet.

En aquesta mateixa línia de com un reportatge pot mostrar una o altra faceta de la realitat, està en l’elecció de la imatge. Aquesta és una de les armes que alguns mitjans de comunicació de masses utilitzen diàriament per crear opinió de forma interessada. L’exemple clàssic i habitual d’això es dóna quan en una manifestació pacífica i festiva en què al final s’ha produït un fet violent. Si la foto que publiquem és precisament aquesta, estarem utilitzant la fotografia de forma molt poc ètica.

Una altra cosa de la qual hem de ser conscients és que una fotografia nostra pot ser utilitzada com a prova judicial, tant a favor com en contra de determinades situacions. Una fotografia en què es veu un cas d’abús policial, pot ser utilitzada en un judici per a la defensa de l’agredit. De la mateixa manera, una fotografia en què es veu una persona o un grup d’elles realitzant una acció compromesa, pot ser utilitzada pels cossos de seguretat per realitzar una identificació o una detenció.

En resum, si no volem que una fotografia es torni en contra nostra, hem de ser conscients de la situació i del context, i a l’hora de publicar o triar entre una foto o una altra aplicar el sentit comú i l’honestedat a l’hora de relatar el que hem vist.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×